“МОЈА ПРВА ПЛАТА” У ЛОЗНИЦИ – Пријавило се око 150 послодаваца

“МОЈА ПРВА ПЛАТА” У ЛОЗНИЦИ – Пријавило се око 150 послодаваца

На јавни позив за Програм подстицаја запошљавања младих “Моја прва плата”, који је Национална служба за запошљавање расписала 20. августа, конкурисало је 150 послодаваца у Лозници који су исказали потребе за 360 младих на 235 радних позиција. Пријављивање послодаваца завршено је у четвртак јер је због великог броја пристиглих пријава уместо до 20. септембра, рок за подношење пријава био продужен за још три дана. Тиме је прва фаза овог програма завршена, а од 1. октобра креће друга када ће се на ове позиције пријављивати млади људи који су незапослени. У трећој фази послодавци бирају кандидате који су им потребни, а у последњој се потписује тројни уговор између НСЗ, послодавца и изабраног кандидата.

Програм “Моја прва плата” намењен је младима са средњим и високим образовањем до навршених тридесет година који немају радно искуство, односно имају највише шест месеци радног искуства на пословима у оквиру нивоа образовања којим конкуришу и налазе се на евиденцији незапослених НСЗ у тренутку закључења уговора. Програм ће се спроводити код послодавца у трајању од девет месеци без заснивања радног односа, а НСЗ ће младима са средњим образовањем исплаћивати месечну надокнаду у износу од 22.000 динара односно 26.000 онима са високим образовањем. Како истичу у НСЗ, овај програм је користан и за послодавце и за младе људе. Послодавци на тај начин долазе до неопходних кадрова, имају прилику да оспособе младе за рад а онда их укључе на она радна места која су им потребна. С друге стране, млади људи не чекају на евиденцији после завршетка образовања већ могу одмах да раде.


У овај програм у Србији се пријавило више од две хиљаде послодаваца који су исказали потребе за више од пет хиљада нових младих људи. Намера је да се у програм укључи десет хиљада младих.

Иначе, на евиденцији филијале НСЗ у Лозници тренутно има 8.897 незапослених лица. Најтраженија занимања, односно радна места на основу пријава потреба за запошљавање које подносе послодавци, јесу радници у производњи, као и дипл. машински и електроинжењери. Последња два занимања су и дефицитарна.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Кодекс

БК ЛОЗНИЦА – Боксерски савез поклонио опрему

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )