ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА – Још три милиона за опрему

ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА – Још три милиона за опрему

Град Лозница је за подстицаје пољопривредним произвођачима расписао 1.  јуна три конкурса који би требало да буду отворени до 1. децембра или до утрошка предвиђеног новца од укупно око 20 милиона динара. Расписани су конкурси за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, односно набавку прикључних пољопривредних машина,  садница воћа, стакленика, пластеника, противградних и мрежа за сенчење, система за наводњавање, опреме у пчеларству, за осигурање усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња, као и конкурс за вештачко осемењавање.

Јован Миладиновић, начелник Одељења за привреду, каже за ЛН да су још увек актуелни конкурси за вештачко осемењавање и осигурање док је предвиђени новац за физичку имовину утрошен.


– За непуних месец дана, до 29. јуна, стигло је више од 200 захтева за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава за шта је било издвојено 17 милиона динара. Тај програм ћемо изменити и повећати за још три милиона тако да је то прилика за још педесетак пољопривредних газдинстава. Ресорно министарство није ове године давало субвенције за набавку опреме па је зато било такво интересовање за меру која је, и иначе, сваке године најпривлачнија нашим пољопривредницима. Ове године ће реализација бити потпуна, с тим да увек најмање интересовања буде за осигурање. Иначе, за осемењавање је предвиђено милион и осигурање око два милиона динара, а могу конкурисати сви они који имају регистрована пољопривредна газдинства у активном статусу у текућој години – каже Миладиновић.

Сврха ових конкурса је да што више новца буде пласирано у пољопривреду,  а оваква помоћ служи да се побољша подизање одређене пољопривредне производње и да се она занови, објашњава он.


У овогодишњем градском буџету за директне подстицаје у пољопривредној производњи издвојено је 29 милиона динара и то нису једина средства усмерена ка тој области. Осим за три конкурса, четири милиона су предвиђена за набавку око 90 противградних ракета, а пет за конкурс за младе пољопривреднике који је првог јула ове године расписан први пут. Тај конкурс је пилот-пројекат и још један вид подршке младима које Град кроз разне подстицаје подржава у више различитих области. На конкурс су се могла јавити сва пунолетна лица млађа од 40 година, минимални износ који могу добити по захтеву је 500.000 динара, а максимални милион. Предвиђено је да пријаве које су одрживе буду подржане са 70 одсто средстава, а конкурс је трајао тридесет дана.

– Биле су три поднете пријаве, али су постојали проблеми формално-правне природе, није била комплетна документација, а не то што пројекти нису били добри. Чекамо да прођу рокови за жалбе, а онда ћемо расписати нови конкурс до краја године. Нећемо ускратити новац предвиђен буџетом па ће млади пољопривредници добити нову прилику – каже Миладиновић.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници више од хиљаду активно оболелих

ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – Највише пријава за столарију

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )