Индекс приватности у медијима – Како се рангирају српски медији

Индекс приватности у медијима – Како се рангирају српски медији

Београд, 14.09.2021. Објављен је први Индекс приватности у медијима у Србији који рангира 50 медија са аспекта поштовања стандарда заштите приватности. Имајући у виду да је заштита приватности релативно нов концепт који још није у потпуности заживео у нашем друштву, не чуди податак да већина медија у Србији нема развијене процедуре ни знања у погледу испуњавања стандарда прописаних Законом о заштити података о личности.

Стручњаци SHARE Фондације, који су аутори истраживања, најављују да ће се истраживање периодично понављати како би се пратио развој пракси медија и ажурирале промене.

Не треба изгубити из вида да је примена стандарда заштите приватности релативно нова и да процес усклађивања пракси и даље траје. Медијски сектор пролази кроз транзицију која доноси примену свих правила поштовања приватности корисника.

Методологија истраживања је базирана на стандардима глобалне техничке и грађанске заједнице, обавезама Закона о заштити података о личностии етичким начелима новинарске професије у домену заштите приватности. У узорку 50 посматраних медија 20 медијских сајтова остварује највећу посету према аналитици глобалног саобраћаја на интернету, док је осталих 30 од значаја за географско подручје које покривају, узрасну групу којој су намењени, или јавни интерес који остварују.

Топ 5 најбоље рангираних медија

  1. Данас
  2. Mozzart Sport
  3. BizLife
  4. Б92
  5. Радио 021

„Сматрамо да је изузетно важно да медији разумеју своју улогу у екосистему прикупљања и обраде личних података. Постоји читав низ других актера, од ИТ гиганта до других приватних компанија, који монетизују податке њихове публике, од чега медији често немају превише користи, а излажу се потенцијалном ризику јер обрађују податке о личности без одговарајућих мера и процедура. Чини се да је то пре случај због непознавања техничких процеса у дигиталном окружењу, него због свесног изигравања закона“, наводи Бојан Перков из SHARE Фондације.

Узимајући у обзир функционисање медија у дигиталном окружењу, неопходно је постојеће праксе и интерне политике унапредити како би са једне стране могли да искористе потенцијале дигиталне економије, а са друге поштовали приватност своје публике.

SHARE Фондација је ту да у овом процесу пружи стручну подршку. Сви заинтересовани медији могу да потраже савет (послати мејл на info@sharedefense.org).

 

Индекс приватности медија је израђен у оквиру пројекта Акција за дигитална права – унапређење слободног протока информација и интегритета медија који партнерски спроводе БИРН Србија и SHARE Фондација, уз финансијску подршку Балканског фонда за демократију и МАТРА програма.

Преузето са: birnsrbija.rs

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Седмица са највише заражених

НА ФРУШКОГОРСКОМ МАРАТОНУ – Јоцић заузео треће место

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )