ЗА ДАН МАЛОГ ЗВОРНИКА – Отворено ново обданиште

ЗА ДАН МАЛОГ ЗВОРНИКА – Отворено ново обданиште

Дан општине у Малом Зворнику данас је обележен отварањем новог обданишта Предшколске установе „Црвенкапа“ у месној заједници Доње насеље, а потом и свечаном седницом локалног парламента на којој су уручена јавна признања појединцима и колективима за допринос развоју малозворничког краја

Поред руководства општине, церемонији отварања новог обданишта присуствовали су Урс Шмид, амбасадор Швајцарске у Србији, Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој у Влади Србије, представници Швајцарске агенције за сарадњу и развој (СДЦ), регионални директор ХЕЛВЕТАС-а за источну Еворпу Јенс Енгели, као и шеф програма „Реформе пореза на имовину“ организације ХЕЛВЕТАС Србија Александер Грунауер са сарадницима.


После пресецања врпце и обиласка просторија, гостима и сарадницима захвалио се Зоран Јевтић, председник општине Мали Зворник, истичући да је ново обданиште изграђено и опремљено новцем из Наградног фонда Владе Швајцарске који је Мали Зворник освојио као награду за најбоље исказане резултате у оквиру програма „Реформа пореза на имовину“ у току 2019. и 2020. године.

– Успешно смо завршили овај објекат и тиме значајно побољшали капацитете за боравак деце у обданишту. И поред тешких услова изазваних епидемијом ковида-19, за мање од шест месеци смо завршили изградњу, а захвалан сам и свим грађанима који су ревносно измиривали своје пореске обавезе и тако омогућили да наша општина добије новчану награду коју смо утрошили за ову намену. Очекујем да ће почетком октобра, после запошљавања васпитног и другог особља, нови вртић почети да ради. Овом инвестицијом решавамо проблем недостатка смештаја у вртићу, али и отварамо неколико нових радних места – рекао је председник Јевтић и подсетио да је за изградњу, са унутрашњим опремањем и уређењем дворишта из наградног фонда утрошено око 15,3 милиона динара без ПДВ-а, као  и да ће објекат моћи да прими од 40 до 50 малишана, у зависности од старосне групе која буде уписана.

На овај начин се решава и проблем листе чекања на којој је тренутно остало четрдесетак малишана. Новоизграђени објекат има две засебне учионице са мокрим чвором за децу, просторију за васпитаче, трпезарију, тоалет за особље и самостално грејање са котлом на пелет. С обзиром на то да је објекат подигнут на месту раније порушене зграде Месне заједнице Доње насеље, у склопу обданишта, са засебним приступом, изграђена је и канцеларија за месну заједницу са мокрим чвором. Јевтић је нагласио да је за потребе превоза оброка од матичног објекта предшколске установе до новог вртића општина набавила доставно возило, вредно два милиона динара, које је овом приликом уступила предшколској установи. Додатни трошкови на пројектовању, припремним радовима, прикључку електричне енергије, хидрантској мрежи и друго, према Јевтићевим речима, коштало је општину око додатних милион динара.


Амбасадор Шмид похвалио је рад општинске управе и подсетио да је средствима из Наградног фонда, осим овог објекта, финансирана и доградња и опремање вишенаменске учионице у склопу објекта ПУ „Црвенкапа“ у месној заједници Центар са око пет милиона динара, изградња седам дечјих игралишта у више месних заједница чија вредност је око 17 милиона динара, набавка и постављање око 5.000 табли са називима улица и кућним бројевима у склопу пројекта Ажурирања адресног регистра, са око 3,2 милиона динара, као и набавка и постављање пет надстрешница на аутобуским стајалиштима за шта је издвојено око 2,8 милиона динара, без ПДВ-а.

– Локална пореска администрација била је ефикасна и ажурирала је базу пореских обвезника, чиме је унапредила наплату пореза. Мали Зворник је освојио прву награду међу 44 локалне самоуправе које су се такмичиле у наплаћивању пореза на имовину – рекао је он.

У име Владе Србије, захвалио се министар Ненад Поповић истичући да се у последњих неколико година Мали Зворник крупним корацима одваја од друштва неразвијених општина и да му је утолико задовољство веће што присуствује прослави Дана општине.

– Швајцарска је на првом месту када је реч о социјалној политици и уз њихову помоћ научићемо много тога. Поред природних потенцијала Мали Зворник има и најважнији ресурс, а то су људи. То су добри радници, инжењери, стручњаци у управи и тај ресурс треба још више изграђивати. Србија помаже развој свог западног дела и у наредним годинама следе велики пројекти. Изгрдања ауто-пута Рума-Шабац и мост код Шапца ће бити завршени до краја следеће године, а брза саобраћајница Шабац-Лозница почеће да се гради наредних недеља. Већ 2023. до Шапца ће се стизати за мало више од пола сата, а до Београда за сат и 15 минута. Поред тога, развојем туризма људи у овом делу Подриња живеће боље – поручио је министар Поповић.

Признања

На Свечаној седници Скупштине поводом Дана општине, као посебан облик захвалности за ангажовање на реализацији различитих пројеката Општина Мали Зворник је организацијама и појединцима доделила плакете, повеље и захвалнице, као јавна општинска признања. Општинске повеље додељене су Берату Ишаширу, директору Привредног друштава „Кајра текстил“, Александру Јокићу, директору Специјалне болнице за рехабилитацију „Бања Ковиљача“, Ивану Исаиловићу, председику општине Крупањ, Др Мирославу Миланкову, начелнику Клинике за ортопедску хирургију и трауматолигију у Новом Саду, и Ненаду Крстићу, народном посланику из Трговишта.


Плакете општине уручене су Швајцарсакој агенцији за развој и сарадњу, ХЕЛВЕТАС-у из Београда, Соњи Васић, кошаркашкој репрезентативки Србије, Боксерком клубу „Обилић“ из Малог Зворника, Др Милану Стајићу, специјалисти пластичне и реконструктивне хирургије на Институту за ортопедију Бањица у Београду, малозворничком Дому Здравља и Полицијској станици, а постхумно Звонку Васиљевићу, пилоту капетану прве класе из 101. ловачко-авијацијске ескадриле. Захвалнице су додељене Валентини Ристић, директорки Дома здравља у Малом Зворнику, Раденку Петровићу, начелнику Полицијске станице, Горану Мишићу, председнику ФК „Рудар“ из Брасине, и Жарку Миловановићу, пољопривдернику из Велике Реке.

С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )