ЛОЗНИЦА НА ОБАЛИ ДРИНЕ – Град без градске плаже

ЛОЗНИЦА НА ОБАЛИ ДРИНЕ – Град без градске плаже

Свако посећеније место на обали Дрине има својих дражи, заједничко им је да је освежење на сваком месту загарантовано, али и да, осим воде и природе, углавном нигде ничега више и нема. Тридесетих година 20. века код Бање Ковиљаче је на плажи радио ресторан у коме су конобари у белим кошуљама и црним панталонама служили госте. Лозница има Дрину, реку коју би свако пожелео, али нема градску плажу

Недавно сам у гостима имао пријатеља из унутрашњости Србије. Стигао је у време врелих дана па је Дрина била логично место за бег од високих температура, једном освежење код комплекса МН, други пут на “Жићиној плажи”, а онда ме питао кад идемо на градску плажу и остао изненађен да таквог места у Лозници нема. “Имате овакву реку, овакву лепоту, на који километар од центра града, а немате градску плажу?”, поновио је неколико пута у неверици.


Лозница заиста има реку за коју би неки платили да је поред њих. О Дрини је написано и испричано толико тога, а свако ко је једном ушао у њену воду, зна да она освежава и кад жива начисто полуди па качи 40 подељак. Овога лета, посебно претходних дана, многи су на њеном шљунку нашли место за одмор, опуштање, сунчање и, наравно, купање. Углавном се одлази код Шепачког моста, односно комплекса МН, “Жићину плажу” у Бањи Ковиљачи, а неко оде и на Брањево. Свако место има својих дражи, негде има више, негде мање хлада, негде је вода бржа, негде мирнија, заједничко им је да је освежење на сваком месту загарантовано, али и да осим воде и природе, углавном нигде ничега више и нема.

На километра и по од центра Бање Ковиљаче налази се “Жићина плажа”, једна од најлепших и најдужих речних плажа у Србији, где током летње сезоне велики број људи свакодневно долази проналазећи место где ће се уједно освежити, опустити, дружити уз роштиљ, рибљи котлић, итд. Ту има импровизованих, мање-више, кафића, мини “ранчева”, јер је ово због свог  положаја једна је од најатрактивнијих плажа на целом току Дрине. Годинама се макадамски прилаз овом месту и сама плажа у ред доведе уочи регате коју организује Лозница заједно са Малим Зворником, Зворником (РС) и МЗ Бања Ковиљача. Остатак лета уређују је они који овде проводе дане или ноћи, мештани Ковиљаче и Лозничани, а за многе је то место боље од било којег мора. О њеном уређењу повремено се покрене прича, али и убрзо укочи јер ко дође на ово место, купа се у иностранству пошто се, према катастарским књигама, не хладе у Дрини већ на босанским њивама. Због нерегулисаних “папира” ово место, како се годинама “објашњава”,  купачима не пружа ништа сем сунца, воде и шљунка. Тушеви, тоалети, лежаљке, кабине за пресвлачење, контејнери за смеће и сличне ствари су мисаона именица.


Од распада некадашње државе протекло је више од две деценије. Као потврђено место за окупљање током летњих дана, до сада је могло на “Жићиној плажи” бити нешто урађено, макар постављени монтажно-демонтажни објекти, тушеви, тоалети, као, на пример, они у време великих концерата, кабине за пресвлачење и сличне ствари које не би било тешко уклонити уколико за то у неком тренутку буде потребе. Лозница је одавно размишљала о уређењу овог дела Дрине. Било је пре више година урађено и идејно решење за уређење туристичко-рекреативног комплекса са проточним језером, спортским теренима, угоститељским објектима, паркингом, бицилистичком стазом, камп зоном, санитарним чворовима и осталим. Чак се у разговорима помињала и жичара која би повезала “Жићину плажу” и врх Гучева. Све је остало да сачека боље дане, односно међудржавно разграничење, а до тада је “Жићина плажа” остала иста, омиљена међу купачима који је уређују колико и како могу као и сама ћудљива река.

Некада је купалиште ближе мосту, односно граничном прелазу “Трбушница” било колико-толико уређено, виделе су се назнаке радова у том смеру, али данас и ту река ради шта хоће. Повремено нанесе грања и смећа па купачи само уклоне оно што им смета. Плажа је “пустила” растиње и “појела” већи део шљунка. Купачи се окупљају углавном око шумице која даје хладовину. Сналазе се сами, имају шљунак, реку и сунце. На обе плаже осим пратеће инфраструктуре нема ни спасилаца па је што се тиче безбедности купача, ствар врло упитна. Систем је “Ко се чува и Бог га чува”. Помиње се често у иступима представника локалне самоуправе да је туризам један од три кључне гране Лознице, али се то по стању на обалама баш и не би могло рећи. Свако добронамеран сложиће се да је Лозници потребна уређена градска плажа, место на коме би се Лозничани, али и њихови гости, могли окупати, дружити и проводити летње дане у уређеним условима са спасилачком службом. Два ковид лета многе су оставила код својих кућа и лето на Дрини би им било више него одлично, нарочито кад звезда упече, али недостатак основних услова многе одвраћа од доласка на обалу реке.


Док се то не промени. Дрина ће тећи, некад мирна, некад дивља, купачи, они којима је и овако добро, долазиће на њене обале, а можда, једном, град уреди градску плажу и у позитивном смислу коначно заиста сиђе на реку и искористи потенцијал који она несебично нуди.

Конобар и рингишпил

Дринска обала није увек била као данас. Владимир Вуловић је у књизи  “Краљевска бања Ковиљача” записао да је тридесетих година 20. века код Бање Ковиљаче на плажи радио ресторан у коме су конобари у белим кошуљама и црним панталонама служили госте. Тада су на плажи биле постављене кабине за пресвлачење, а на самој обали радио је велики рингишпил за најмлађе.

Препорука

Према речима Владана Трипковића, начелника Одељења за планирање и изградњу, у Просторном плану Града Лознице постоји назнака да се Дрина може и треба користити за рекреативне сврхе.

– Наведено је да   река Дрина ресурс и да га треба користити и да где год је то могуће треба урадити градску плажу. Постоји таква препорука, да се о томе размишља, али за сада није ништа конкретизовано – казао је он за ЛН.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУРИЗАМ ЧУВА СЕЛО – Вратили се у родни крај

ТУРИЗАМ РАЗВОЈНА ШАНСА ЉУБОВИЈЕ – Враћају се белоглави супови

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.  

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )