НА ОЧИШЋЕНОЈ ДИВЉОЈ ДЕПОНИЈИ  – Опет ђубре на Јарцану

НА ОЧИШЋЕНОЈ ДИВЉОЈ ДЕПОНИЈИ  – Опет ђубре на Јарцану

Недавно је КЈП ’’Наш дом” уклонио отпад са велике дивље депоније на Јарцану која се од прихватилишта протезала ка Дрини. Према речима директора предузећа Јанка Алексића, уклоњено је око четири хиљаде кубних метара отпада, а тамо је било свега од баченог воћа, текстила, обуће, стакла, ПВЦ кеса, канти, пластике, флаша до грађевинског отпада и разних комада, или делова намештаја. Нажалост, упркос постављеним јасно видљивим таблама ’’Забрањено бацати смеће’’ и ’’Простор је под видео-надзором’’ неки су поново на том месту почели да остављају отпад.


– Неко је ових дана тамо оставио стакла и делове прозорске столарије. Очигледно некима то очишћено место и постављене табле упозорења ништа не значе. Данас постављамо још камера којима ћемо покрити тај простор и видети ко долази и одлази са те локације и шта тамо ради. Неопходно је и да надлежне службе појачају рад на терену јер само тако могу бити откривени они који се неодговорно опходе према животној средини, а и превентивно деловати да се на очишћеном месту поново не стварају дивље депоније. Свако ко има веће количине смећа може их за само 210 динара транспортовати на градску депонију и одложити  на одговарајући начин. Осим што смо очитили депонију на Јарацну, тај простор је сада сређен као и пут са обе стране и стварно би било веома лоше да се ту поново формира депонија каква је донедавно била – каже Алексић.

Зона обавезног изношења смећа покрива око 60 до 70 одсто становништва, а проблем је што у села код контејнера где мештани плаћају одношење смећа долазе неки изван тог подручја и буквално затрпавају контејнере довозећи пуне гепеке, ауто па и тракторске приколице разнога смећа.

Алексић каже да је у предузеће стигло око 120 контејнера и 104 канте за смеће које ће распоредити по граду. Све је то лепо, али није то што, иако је контејнер пластични, неко у њега убаци жар па га запали. Што неко рече, што један може да разбаца, тројица не могу да сакупе и бићемо у проблему све док сви не буду свесни да је сваки бачени папир где му место није атак на животну средину.  


Подсетимо, ‘’Наш дом’’ је урадио катастар дивљих депонија којим су евидентирана сва места на  подручју 56 месних заједница где се оне налазе. Евидентирано је 46 локација чија је укупна површина била 20.565 квадратних метара, а на њима се налазило готово 38 хиљада кубних метара свакојаког отпада.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛН 700 – Читаоци говоре

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Три дана, тринаест нових упала плућа

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )