СЛУЖБА ХИТНЕ ПОМОЋИ – Више интервенција на јавним местима

СЛУЖБА ХИТНЕ ПОМОЋИ – Више интервенција на јавним местима

Високе температуре, које трају већ неколико дана узастопно, изазивају здравствене тегобе не само код хроничних болесника, већ и код младих и здравих особа. Најчешћа стања због којих је претходних седам дана интервенсала екипа Хитне помоћи лозничког Дома здравља „Др Миленко Марин“ јесу гушење и повишен крвни притисак. Како су нам рекли у овој Служби, за седам дана било је 58 кућних посета и 574 интервенције.


– Дани су суви, врели, са мало влажног ваздуха и највише проблема доносе хроничним болесницима, али и млађим пацијентима који су превише боравили на сунцу, на отвореном, па су у одређеном степену доживели суначаницу. Дакле, било је интервенција на јавним местима, екстремне су температуре, организам не може да се адаптира на такве услове ни ако је човек здрав и млад – каже за ЛН Драган Кокановић, медицински техничар Службе хитне помоћи, и апелује да се напоље не излази у времену до 12 до 16 часова.

Он напомиње, да је за организам погубна свака промена температуре у распону од три степена јер не може да се навикне на нагли скок или нагло снижење температуре. Ако се људи налазе у климатизованим просторијама она не треба претерано да буде расхлађена и не сме да буде велика разлика у односу на спољну температуру. Они који излазе из климатизоване просторије треба да направе међузону како би се организам лагано прилагодио промени температуре. Такође, угрожени су и они који раде у недовољно проветреним и расхлађеним просторијама.

Кокановић каже, да је претходних дана било и више интервенција због уједа змија и инсеката  који су у овим екстремним условима раздражени па чешће „нападају“.

–  Интервенисало се и због повреда на раду, због високих температура дође до смањења пажње јер нико не може да функционише нормално под овим условима – напомиње  Кокановић.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Лош почетак седмице

ВРЕМЕ – Могућа краткотрајна киша

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )