ТУРИЗАМ ЧУВА СЕЛО – Сеоски туризам узима замах

ТУРИЗАМ ЧУВА СЕЛО – Сеоски туризам узима замах

Туризам је у Крупњу окосница развоја. Спортски туризам има дугу традицију, а сеоски туризам представља велики потенцијал. Тренутно се мали број сеоских домаћинстава тиме бави, али у последње време све је више заинтересованих за овај вид туризма

Заустављање миграторних процеса један је од најважнијих задатака у Општини Крупањ. У локалној самоуправи уверени су да ће развој сеоског туризма подстаћи младе да остану на селу. Најављено је и више пројеката којима би се анимирали млади људи да њихово пословање буде модерно, а не само традиционално као што је то био случај до сада. То се, пре свега, односи на сеоска газдинства која одлуче да се баве сеоским туризмом.


 – Стратегијом развоја Општине Крупањ туризам заузима прво место. Базирали смо се на развој сеоског и спортског туризма. Захваљући природи која нас окружује, чистом ваздуху, пријатној клими, Крупањ представља својеврсни карантин и идеалан је за одмор. Развој сеоског туризма базира се на већ постојећим пешачким и бициклистичким стазама  које су дуге три стотине километара и протежу се кроз целу општину. Настојаћемо да домаћинства која су уз те стазе подстичемо да отварају смештајне капацитете, да постојеће бунгалове и други смештајни простор прилагоде и понуде их туристима. На тој платформи је и идеја за највећу пијацу на свету преко које ће сви заинтересовани у нашој општини моћи да понуде не само смештај, већ и храну и пољопривредне производе. Заинтересовани туристи ће до тих објеката стизати помоћу навигације, а ако буду желели да им се достави неки производ, постојаће и курирска служба – каже Младен Стефановић, директор ТСО Крупањ.

Истиче да је Општина Крупањ за ову годину урадила правилник о субвенционисању отварања смештајних капацитета који би на наредној седници Скупштине општине требало да буде усвојен.

 – Правилником је предвиђено да власници смештајних капацитета који се пријаве за ову субвенцију добију 100.000 динара по лежају. Већ сада имамо велики број категоризованих сеоских домаћинстава, тренутно их је око 50, а у најави је још 20. Углавном су то млађи људи који желе да остану овде и то је и циљ наше општине – да млади остану на својим огњиштима, као и да се врате они који су отишли у друге средине. Неколико њих вратило се из великих градова где су завршили студије и желе да на имањима својих дедова развијају сеоски туризам од којег ће моћи пристојно да живе. Заинтересованих има у целој општини, у скоро свакој месној заједници има неко ко жели да се бави сеоским туризмом. Велики је број оних који желе да се укључе у највећу пијацу и тако продају своје производе, тренутно их је око стотину, а очекујем да их буде много више. Сигурно је да ће у наредним годинама када људи виде да сеоски туризам може бити профитабилан, креативан, занимљив, бити све више домаћинстава који ће се бавити овим послом – сматра Стефановић.


Према његовим речима, у последње време, све је више туриста из свих крајева Србије који се распитују за Крупањ који им постаје све занимљивији. Подсећа да Крупањ има богату историју која је, како каже, обележила готово сваки педаљ од 342 квадратна километра на којима се простире почев од цркве у Добром потоку, Церовачке пећине, Столица, Мачковог камена, па до Беле Цркве.

– Настојимо да у наредном периоду те локалитете повежемо што је боље могуће, да буду ближи и приступачнији туристима. Намеравамо да набавимо два мини-буса који ће возити туристе на две руте – прва је Добри поток – Мачков камен, а друга рута је нешто дужа и ишла би од Доброга потока до Церовачке пећине, Столица, па на Шарену букву, одатле на Мачков камен. Туристи ће имати могућност да активно проведу одмор и надамо се да ћемо на овај начин привући велики број грађана из суседних општина који би дошли да купе производе које нуде мештани рађевских села или да проведу дан-два у неком сеоском домаћинству где би имали прилику да се одморе, али и да обиђу културно-историјске споменике или се рекреирају на неком од бројних спортских терена. Недавно смо наручили 40 електробицикала тако да ће туристи моћи да на занимљив начин проведу одмор на селу – каже Стефановић.


У Крупњу верују да сеоска домаћинства могу бити привлачна туристима. Истичу да ће и спортске екипе које долазе на припреме имати прилику да се добро спреме за такмичења која их очекују, али и да слободно време попуне излетима до оближњих туристичких одредишрта, или да пробају домаће производе у сеоским газдинствима.

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Нема више општина без активно оболелих

КРУПАЊ ПОНОВО ИМА КАНЦЕЛАРИЈУ ЗА МЛАДЕ – Важно је мишљење младих

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )