ПРОБЛЕМИ НА ТЕХНИЧКИМ  ПРЕГЛЕДИМА – Главобоље возача због “ситница”

ПРОБЛЕМИ НА ТЕХНИЧКИМ  ПРЕГЛЕДИМА – Главобоље возача због “ситница”

Чекање на технички преглед возила и по недељу дана, враћање због “ситнице” као што је недостатак  течности за брисаче, светла у пртљажнику, наслона за главу на седишту – само су део проблема које ових дана муче возаче због измене правилника. Повећане су и цене, технички преглед у Лозници кошта 5.000 динара


Од 5. јула када су на снагу ступиле измене Правилника о подели моторних и прикључних возила којима су доста пооштрени услови обављања техничких прегледа, пре свега због увођења обавезног снимања камером, скоро половина возила је враћена из различитих разлога. У Лозници су прве две недеље само два техничка сервиса испуњавала услове да би обављала прегледа у складу са новим правилима, па су и гужве биле веће, а у међувремену им се придуружило још неколико. Како нам је рекао Зоран Стојановић, власник једног од сервиса, поједини технички прегледи раде са старим овлашћењима, али су опремљени по новим прописима и у процедури су добијања новог.

– Ми радимо од понедељка, чули смо да су аутомобиле враћали за све и свашта, али то је сада решено дописом који су сервиси пре недељу дана добили од МУП-а. Међутим, чињеница је да су све одредбе које су сада наведене у правилнику и раније морале бити рађене. Суштинска разлика је у томе што до сада није било камера да то забележе па је све остало на савести радника који обавља преглед – каже наш саговорник.

Као најчешће разлоге због којих возила “обарају” на техничком наводи, најпре, светла – да ли ради позиција, мигавци, па и светло изнад регистарске таблице. Посебним уређајем мери се јачина светлости, висина фарова, позиција “бацања”светла и уколико је резултат незадовољавајући, возило се враћа. Узрок томе може бити каменац на стаклима, слаба сијалица…


– Суштина је да све оно што је фабрика произвела мора да ради на ауту, ако је фабрички предвиђен задњи брисач и бризгаљка, то мора да ради, или подизачи на возилу, ручица за ручно подизање стакала, возило мора да има све наслоне за главу на седиштима ако је произвођач то предвидео, сви сигурносни појасеви морају да буду у функцији. Оно на шта не може нико да утиче јесте утврђивање кочионе силе на ваљцима. Ако је неко радио подешавање ручне кочнице ножном, може да заборави на то јер нема кретања уназад возила на линији. Возило уђе са једне стране и изађе са друге – напомиње Стојановић.

Истиче да је, нажалост, на савест контролора на техничком прегледу остављено да ли ће пропустити возило које је споља одлично очувано а одоздо труло од корозије јер то камера не бележи. То је, каже, много већи проблем и од подизача стакла и од бризгаљке. Такође, ауто неће проћи технички преглед ако је паковању Прве помоћи истекао рок, ако нема резервног точка, троугла или уже за вучу.

– Ево, данас је долазио човек да региструје ауто на којем су полупана задња светла, а довозили су нам и аутомобиле који су у потпуности корозирали и са стаклима кроз које се не виде фарови – каже он.


За отклањање недостатака остављен је рок од три дана и уколико се тај рок пробије, поново се плаћа преглед. Стојановић саветује власнике возила да обавезно пре техничког прегледа оду код мајстора који ће им указати и отклонити евентуалне недостатке на возилу или да се договоре да им то обаве радници у сервису у којем ће обавити технички преглед.

Веома важна је и законска могућност да се технички преглед може обавити и тридесет дана пре истека регистрационе налепнице као и да се то може урадити у сервису чије су цене ниже а налазе се у некој другој општини или граду. Само се треба распитати.

Што се тиче цена техничких прегледа, оне су у Лозници скочиле за 20 до 25 одсто и износе 5.000 динара, у Шапцу је 7.000 динара. Стојановић каже да не верује да ће се оне временом вратити на старо с обзиром на то да у току дана прегледају за 40 одсто мање возила него раније а у опрему и грађевинске радове се морало пуно уложити.

Према писању појединих медија, технички прегледи у Србији коштају више него било где у региону. У Словенији 35 евра, у БиХ од 28 до 30 евра, Албанији и Бугарској 20, Мађарској 25, Црној Гори од 11 до 30, Хрватској 38 до 45, Северној Македонији  од 20 до 30 евра.


Иначе, како најављују из Управе саобраћајне полиције, против техничких прегледа који су неосновано враћали возила за, рецимо, недостатак течности за брисаче, капица на вентилима или различитим пресвлакама на седиштима, биће поднете прекршајне пријаве и одузета овлашћења. Прецизира се да је за возило најважнија исправност уређаја за управљање и заустављање и да немају дубоку корозију на носећим елементима. Из Агеницје за безбедност саобраћаја су још раније истакли да се са техничких прегледа неће враћати возила са ситним огреботинама на лимарији или због напуклог стакла на светлу.

Да подсетимо, власници возила имају рок од две године да комплетирају издувни систем на свом возилу, односно да у њих поново уграде катализатор ако су га скинули, али ће и до тада морати да се задовоље неке одређене норме издувних гасова. Власници старијих возила која никада нису имала катализатор неће морати да их набављају. Дакле, “игре” са техничким прегледима нас тек предстоје.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУРИЗАМ ЧУВА СЕЛО – Сеоски туризам узима замах

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Нема више општина без активно оболелих

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу


data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )