ПРИЧА О ПОПУЛАРНОЈ “БОГИЊИ” – За “ајкулу” или “жабу” нема цене

ПРИЧА О ПОПУЛАРНОЈ “БОГИЊИ” – За “ајкулу” или “жабу” нема цене

Када се недавно појавила на ауто-скупу у Клупцима, својом лепотом засенила је много млађе изложене аутомобиле, опремљеније машине и по брзини кретања знатно моћније моделе. Ни више од пола века старости није утицало на њену свежину и непролазну оригиналност у изгледу али и техници коју поседује још од давне 1955. године, када су са траке “Ситроена” изашли први примерци њених “рођака”.


Званични назив јој је “Ситроен ДС”, али је код нас била познатија по надимцима “ајкула” или “жаба”. Аутомобил који је производила француска фабрика до 1975. године данас се сматра раритетом иако је из фабричког погона изашло нешто мање од милион и по ових возила широм планете. Лозничанин Жарко Ћосић поносно прича о “ајкули” која је на његово име регистрована, али објашњава да је власник овог по много чему чудесног аутомобила његов стриц Станко Трифуновић, који живи у иностранству. Како је “ајкула” стигла до Лознице, испричао нам је у једном даху истичући на почетку приче да ово возило није на продају и да ће, највероватније, завршити ван Србије код стрица.

– Реч је о моделу за којим је он чезнуо целог живота, тачније још од времена када је као млад из Србије отишао у Француску и где се свакодневно сусретао са таквим возилима. Он данас живи на Костарики, успешан је човек, али циљ му је да “ајкулу” пребаци најпре у Швајцарску, где је такође једно време живео, а онда да је отпреми контејнером до Костарике, где ће бити још већа атракција него у Европи – исрпичао нам је Жарко Ћосић.


Потрага за добром “ајкулом”, како каже, трајала је дуго и онда се пре непуне две године у огласима појавила ова и то у Чачку. Произведена је 1970. године, комплетно је рестаурирана и својим изгледом на прву лопту “купила” је будућег власника. Тај аутомобил је склопљен у Словенији, на његовој саобраћајној дозволи је уписано “Томос”, а први власник је био из Београда где је и купљен.

– Стриц се одмах заинтересовао за возило и брзо је “пао” договор са продавцем. Око цене није било превише нагађања, али је занимљиво то што је недавно тај бивши власник звао да пита да ли бисмо продали “ајкулу” за 25.000 евра, што је знатно више него што смо је ми платили. Наравно да стрицу не пада на памет да је продаје и мислим да је никада неће отуђити. У септембру би требало да дође у Србију и коначно је мало провоза у завичају – прича наш саговорник.

Мајстор који је средио овај ауто такође је из Београда и бави се искључиво моделом “ајкуле”. Лимаријски је доведена до перфекције, као и ентеријер, а комплетно је урађена хидраулика и мотор. Наш саговорник каже да је ретко возе, осим на ауто-скуповима, као и то да су се сви у фамилији везали емотивно за ово возило. У Србији је доброј “ајкули” цена око 20.000 евра, у Европи знатно више јер се све ређе може пронаћи, а временом јој цена расте. Овај примерак, који је тренутно у лозничком крају, а следи му пут до Средње Америке, свакако неће ићи у руке другог власника, поручује и на крају разговора Жарко Ћосић.


Богиња

Популарна “ајкула” или “жаба”, у Француској је позната под називом Дéессе, што у преводу значи богиња. Аутомобил је познат по аеродинамичном футуристичком дизајну и иновативној технологији, укључујући хидропнеуматско огибљење. “Ситроен ДС” проглашаван је најлепшим аутомобилом свих времена, као и најбољим аутом од Другог светског рата до данас због безвременског дизајна и напредних технологија. Последњи аутомобил произведен је 24. априла 1975. године.

С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЖИВОТ У ДОЛИНИ ЈАДРА – Рудник није бања

НА 24. „СОМОВИЈАДИ“ – Највећи уловљен сом тежак 13,5 килограма

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )