ПРЕД СЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ ГРАДА – Протести са три стране

ПРЕД СЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ ГРАДА – Протести са три стране

Протести против предлога одлуке о доношењу Просторног плана Лознице, који је на дневном реду данашње седнице Скупштине града, почели су јутрос у девет сати испред зграде градске управе. Окупили су се грађани и организације како би дигли глас против документа којим се, како тврде, „широм отварају врата реализацији пројекта „Јадар““ и евентуалном отварању рудника компаније „Рио Тинто“.

Између лозничке поште и улаза у стари део градске куће постављени су транспаренти, али и три разгласа са којих се наизменично пуштала музика. Протесте су званично организовали одборници Групе грађана „Смело за Лозницу“, а паралелно с њима и Коалиција против корупције у животној средини и удружења „Не дамо Јадар“ и Подрињски антикорупцијски тим (ПАКТ), који су регуларно пријавили скуп, али су присутни били и припадници Удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“ и Коалиције за одрживо рударство.


Грађане који су „самостално“ дошли да искажу незадовољство због планова о отварању рудника јадарита збунило је управо то што су са три разгласа емитоване три различите мелодије, а када су почела обраћања представника удружења практично нико никога није могао да чује. Док се с једног места обраћао говорник са другог је грмела музика с родољубивим мелодијама, а док су неки од актера протеста давали изјаве медијима, поједини пролазници су дували у пиштаљке и трубице, звиждали и лупали кутлачом у шерпу па се стекао утисак да се скуп претворио у хаос који нико није у стању да контролише.

На протесте су дошли организовано и људи из Шапца, Ваљева, Београда, Крушевца, Младеновца и других места.

– Дошли смо да подржимо Лозничане, а стручњаци су већ рекли да се отварањем рудника угрожава животна средина и деградира врло плодан крај. Овде су дошле различите организације с истим циљем да подрже Јадране и Подрињце, да се изборе против усвајања оваквог плана – рекао је Небојша Зеленовић, бивши градоначелник Шапца.

Управо њему су упућене поруке негодовања од стране једног броја Лозничана који су му поручили да треба да брине о свом граду, а њих да пусти да брину своју бригу.

Драган Пајић, одборник ГГ „Смело“, рекао је да сматра да је усвајање оваквог плана неповољно за нашу заједницу, као и цео пројекат „Јадар“.

– Градска управа практично се одриче суверенитета на делу своје територије на 14 катастарских општина. Лозница има 52 катастарске општине, а ових 14 практично изузима Просторни план града. Оне постају део посебног плана посебних намена Владе Србије. Искључива надлежност локалних самоуправа поред доношења буџета је и доношење планских докумената просторног плана и урбанистичких планова. Одборници ГГ „Смело“ гласаће против ове одлуке, као и два одборника Српске радикалне странке. Борићемо се да спасемо Јадар од пројекта који по свим научним критеријума доноси велику штету екологији и здрављу људи – рекао је Пајић.

Мирослав Мијатовић из ПАКТ-а подсетио је да они од октобра потенцирају на томе да протести против Рио Тинта не смеју имати политичку подлогу.

– Наша борба не дозвољава било какво страначко уплитање у грађанске протесте. Тако се и сада понашамо јер смо ми и пријавили скуп на којем смо желели да окупимо грађане, без обзира на политичку припадност. Евидентно је да народ не верује никоме, ни власти ни опозицији. Од Скупштине града очекујемо да ће усвојити предлог одлуке, као што су и планирали, а ми истичемо да је то један од круцијалних доказа наше иницијативе Уставном суду да Просторни план посебне намене није усклађен са вишим планским актом, између осталог са Просторним планом града Лознице.


На скупу су се обратили бројни грађани из других крајева Србије, међу њима и Кристина Милошевић из Горњег Милановца која је истакла да ово што се дешава у Лозници чека и њен град, где се, такође, планира истраживање литијума, Славко Живановић из Коцељеве, који је изразио жаљење што су многе куће на Брезјаку и у околним селима већ остале без кровова и имања напуштена, Љиља Браловић из Коштуњића, која је позвала на јединство и слогу у свакој иницијативи која је за добробит Србије, док је Александар Јовановић Ћута, активиста покрета „Одбранимо реке Старе планине“, поручио да цела Србија мора бити на Брезјаку, ако затреба, и да се морају сви успротивити оног тренутка када у Јадар или Рађевину стигне механизација „Рио Тинта“. И Дубравка Галић, из Одбора за екологију Странке слободе и правде, поручила је да је дошла из Београда како би подржала Лозничане у одбрани права на живот, чист ваздух, воду и земљу.

Протест је настављен и после почетка седнице локалног парламента и трајаће, како је поручено док одборници не крену из градске куће.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРОЈЕКАТ ”ЈАДАР” – Референдум (не) укида издате дозволе

У ГРАДСКОЈ УПРАВИ ТВРДЕ – План града Лознице не отвара врата јадариту

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )