НА ТЕХНИЧКОМ  ПРЕГЛЕДУ – Снимак уместо фотографије

НА ТЕХНИЧКОМ  ПРЕГЛЕДУ – Снимак уместо фотографије

Изменама Правилника о подели моторних и прикључних возила које су ступиле на снагу почетком јула, почиње ново мерење издувних гасова. Сва возила која су до тог датума регистрована у Србији имају рок од две године да комплетирају издувни систем, односно да поново уграде катализатор, ако су га скинули, али ће и до тада морати да задовоље неке одређене норме издувних гасова. Старија возила која катализатор никада нису ни имала неће морати да их набављају.


Сервиси где се обављају технички прегледи били су у обавези да уведу и додатне уређаје за проверу одређених делова на возилу који се до сада нису проверавали. Новина је да ће се уместо фотографисања које се већ три године обавља на прегледима, цео поступак снимати камерама, а снимак ће се чувати годину дана. Из Агенције за безбедност саобраћаја поручују да то ништа не мења када је у питању оцена исправности спољашњег изгледа возила, пошто се на снимку не види ништа више него на фотографији возила. Истичу да са техничких прегледа неће бити враћана возила са ситним огреботинама на лимарији или због напрслог стакла на светлу због чега контролори који знају свој посао ни до сада нису правили проблем.

У Агенцији наводе да су без основа прогнозе да ће се на технички преглед чекати недељама или да возачи неће моћи да стигну да га обаве. Износе и податак да је у нашој земљи око пет стотина места где се могу обавити технички прегледи у складу са новим правилником, и исто толико је у процесу за добијање новог решења. Они ће моћи да раде све док се не утврди да ли испуњавају прописане услове. У Лозници од седамнаест места где се могу обавити технички прегледи услове за сада испуњавају само два, у преосталима још набављају потребну опрему. Како незванично сазнајемо, већ првог дана због јаког турирања да би се постигао одређени број обртаја „цркла“ су два мотора. С обзиром на то да се све ради у складу са законом, трошкове сноси власник возила.


У Србији је регистровано око два и по милиона возила, што значи да се дневно у просеку обави око десет хиљада техничких прегледа. С обзиром на то да се технички преглед може обавити и тридесет дана пре истека регистрационе налепнице, власници возила имају сасвим довољно времена да га закажу. Тако мисле надлежни, а у пракси због захтевнијег прегледа возила, технички прегледи су ових дана поскупели, у Новом Саду највише и до 7.500 динара. У Лозници је цена техничког прегледа од 3.500 до 4.000 динара.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Привид

ПОЖАР У БОЛНИЦИ – Изгорели санитети

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )