ЗАХТЕВ КОАЛИЦИЈЕ И ПАКТА – Обуставити поступак

ЗАХТЕВ КОАЛИЦИЈЕ И ПАКТА – Обуставити поступак

Коалиција и Подрињски антикорупцијски тим (ПАКТ) позивају Министарство животне средине да хитно обустави поступак одређивања обима и садржаја Студије о процени утицаја на животну средину пројекта подземне експлоатације лежишта литијума и бора ‘’Јадар“, наведно је у њиховом заједничком саопштењу.


– Организације траже од министарства да хитно обустави овај процес и фингирани јавни увид за који је, за овакав мегаломански пројекат, одређен рок од 15 дана. У предвиђеном року ни најстручнији људи у земљи не би могли анализирати овај документ. Коалиција против корупције у животној средини и ПАКТ упозоравају надлежне да дозвољавају и потпомажу процес из кога ‘’Рио Тинто’’ жели да исходује грађевинску дозволу на основу које би започео изградњу рудника подземне експлоатације, а да на предметној локацији није постао власник ни 1/3 земљишта. Сви који буду учествовали у оваквом процесу морају бити спремни да сносне кривично-правну одговорност. Организације постављају и питање ко обмањује јавност, када председник најављује референдум, док се Министарство заштите животне средине понаша као да је он већ успешно одржан!? – стоји у саопштењу.

Потписници саопштења позивају и ‘’Рио Тинто’’ и надлежне државне органе,  да ‘’више не обмањују јавност да јасно кажу да ли ће референдума бити, под којим условима, кад и, уколико ће га бити, да хитно обуставе све предузете кораке који се крећу у правцу да компанија издејствује ван очију јавности грађевинску дозволу’’.


ПАКТ подсећа јавност и да су поднете Иницијативе за оцену уставности уредбе Владе којом је проглашен ППППН за пројект Јадар и да не би требало предузимати никакве даље кораке до одлуке Уставног суда и на тај начин прејудицирати одлуку, а да не постоји нити један разлог да Уставни суд не одлучи у име грађана Србије.

Ове организације питају у саопштењу надлежне, шта ће јавност имати од коначне Студије процене утиција на животну средину, ако ‘’Рио Тинто’’ до тад издејствује све потребне грађевинске дозволе за подземну експлоатацију земљишта, депонију јаловине и хемијско постројење? Оне истичу да компанија није откупила у зони рудника ни 1/3 парцела, није у власништву тог земљишта, и да ‘’нема право на прибављање било каквих дозвола и докумената за предео у долини Јадра’’, стоји у саопштењу.

Подсетимо, Градска управа огласила се у четвртак саопштењем да је „Рио Сава Еxплорејшн’’ Београд, поднео Министарству заштите животне средине захтев за одређивање обима и садржаја Студије о процени утицаја на животну средину пројекта подземне ескплоатације лежишта литијума и бора „Јадар“, постројења за обогаћивање руде и одлагање јаловине настале при рударским активностима.

 Шта садржи захтев може се видети и на сајтовима града Лознице и  Министарства заштите животне средине на линку:

https://www.ekologija.gov.rs/obavestenja/procena-uticaja-na-zivotnu-sredinu/zahtevi/zahtevi-za-odredjivanje-obima-i-sadrzaja/zahtev-za-odredjivanje-obima-i-sadrzaja-studije-o-proceni-uticaja-na-zivotnu-sredinu-projekta-podzemne-eksploatacije-lezista-litijuma-i-bora-jadar.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ – Помогли и деци и родитељима

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Викенд без новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )