НАРЕДБА МАЛОЗВОРНИЧАНИМА – Воду за пиће користити рационално

НАРЕДБА МАЛОЗВОРНИЧАНИМА – Воду за пиће користити рационално

Општинско веће у Малом Зворнику издало је наредбу грађанима корисницима водовода да воду за пиће користе рационално и у складу са њеном наменом. Како је саоштено из локалне самоуправе, наредба је донета на основу закона о водама и комуналним делатностима, као и одлуке о водоводу и канализацији општине због спречавања озбиљних поремећаја у снабдевању водом за пиће на територији Малог Зворника, изазваних прекомерном потрошњом и ненаменским коришћењем воде за пиће.


– Забрањује се коришћење пијаће воде за пуњење приватних базена за купање, заливање травњака, прање аутомобила и тепиха и печење ракије. Према грађанима који не поштују ову наредбу предузеће се мере предвиђене законом. ЈКП „Дрина“ и управљачи сеоских водовода у случају повећаног ризика од угрожавања водоводне инфраструктуре изазване прекомерном потрошњом дужни су да предузму прописане мере укључујући и ограничење потрошње (редукцију), као и ускраћивање комуналне услуге корисницима који ненаменски троше пијаћу воду о чему ће благовремено обавестити кориснике водовода. Ова наредба трајаће до 1. октобра.2021. године – стоји у наредби Општинског већа.

Како је образложено, ЈКП „Дрина“ упутило је 9. јула Општинском већу предлог за доношење наредбе о штедњи воде којим је указано на постојање опасности од настајања озбиљних поремећаја у снабдевању водом за пиће и угрожавање водоводне инфраструктуре на територији општине, изазваних прекомерном потрошњом и ненаменским коришћењем воде за пиће.


– Законом је прописано да се вода мора користити рационално и економично и да је сваки корисник дужан да воду користи на начин којим се не ускраћује право коришћења воде другим лицима и не угрожавају циљеви животне средине. Предвиђено је да се вода за пиће не може користити за друге сврхе изузев за гашење пожара, нити на начин који би неповољно утицао на количину и својства воде. Такође су прописане новчане казне за прекршај физичких и правних лица, али и обавеза корисника комуналне услуге да је користе на начин којим се не ометају други корисници, животна средина и објекти и опрема који су у функцији обављања одређене комуналне делатности. Прописано је и право вршиоца комуналне делатности да ускрати комуналну услугу у време снабдевања уз ограничење потрошње (редукцију), о чему је корисник благовремено обавештен у случају ненаменског коришћења. Одлуком о водоводу и канализацији општине Мали Зворник предвиђено је да ће ЈКП „Дрина“ привремено или трајно искључити кориснике са водоводне мреже када потрошач крши прописе и наредбу о штедњи воде док штедња траје – наводи се у образложењу које је објављено и на званичној интернет страници општине.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАХТЕВ КОАЛИЦИЈЕ И ПАКТА – Обуставити поступак

ПОСЛЕ ПРВОГ УПИСНОГ КРУГА У ЛОЗНИЦИ – Шездесет слободних места

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )