ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – Уговори од августа

ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – Уговори од августа

Међу 67 градова и општина који су испунили услове и којима је потредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић уручила у петак, у Краљеву, уговоре за реализацију пројекта енергетске санације стамбених објеката била је и Лозница. Реч је о субвенционисању програма побољшања енергетске ефикасности домаћинстава – замену столарије, фасадне изолације или система за грејање.

Лозницу је представљао Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, који се данас обратио медијима и саопштио да је Лозница добила пет милиона динара.


– Према уговору, све локалне самоуправе дужне су да у оквиру својих буџета обезбеде најмање онолико новца колико су добиле из буџетског фонда. Лозница је прошле године кренула са овим активностима јер смо у буџету определили 30 милиона за термоизолацију фасада и десет милиона за инвестиционо одржавање стамбених зграда, реконструкције кровова, замену водоводних и електричних инсталација. У овој години за те сврхе планирамо да утрошимо више новца, за енергетску санацију стамбених зграда 40, а десет милиона за кровове, и инсталације. Што се тиче програма побољшања енергетске ефикасности домаћинстава следи нам расписивање јавног позива за избор најповољнијег извођача ових послова, а онда и јавних позива за власнике кућа и станова. Они могу конкурисати за замену фасаде, односно изолацију стамбених објеката, замену фасадне столарије као и замену система за грејање, да, на пример, котао на нафту замене котлом на био-масу, или природни гас. Очекујемо да ће у наредних десетак дана бити расписан јавни позив за најповољнијег извођача радова, а онда и за грађане. Што се тиче неких од услова, важно је да људи имају грађевинске дозволе, да је кућа легализована или бар у поступку легализације. Очекујемо да, према уговору, цео овај посао буде завршен до 15. децембра и да ћемо већ за предстојећу грејну сезону имати прве резултате овог програма – објаснио је Ђокић.

Министарство енергетике и јединице локалне самоуправе укупно ће издвојити 459,34 милиона динара, од којих ће ресорно министарство обезбедити 224,2, а локалне самоуправе 235 милиона динара. Уз то, 50 одсто неопходних средстава обезбеђиваће грађани, што значи да ће за ову намену укупно бити утрошено око 920 милиона динара.

Процена надлежних је да ће у августу имати прве потписане уговоре са грађанима, а да ће радови почети у септембру.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Мали Зворник без оболелих

ЧЕСТИТКА ГРАДОНАЧЕЛНИКA ЕВРОПСКИМ ШАМПИОНКАМА – Ви сте понос свих нас

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )