ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Зашто фонтана није “у боји”?

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Зашто фонтана није “у боји”?

Фонтана, која од средине шездесетих година краси парк у Бањи Ковиљачи, увек је изазивала одушевљење посетилаца овог бањског лечилишта, својом величином, високим млазовима, али и украсним цвећем засађеним по ободу. До пре неколико деценија додатно одушевљење стварао је колорит који се кроз пет различитих игара преливао у капима воде, а бројне разгледнице красиле су управо фотографије фонтане која је блистала у различитим бојама. Овај детаљ одавно је постао део прошлости, али га старији памте и често постављају питање зашто фонтана поново не би била “у боји”.


Одговор на питање је крајње јасан и садржан је у реченици да ту поправке више нема и да је “време учинило своје”. Ово нам је потврдио Бранко Милошевић, пејзажни архитекта, до 2017. године запослен у Дирекцији за управљање и развој Бање Ковиљаче, која је тада угашена, а који је био упознат са свим проблемима у вези са фонтаном.

– Прича да су фонтану као поклон изградили Јапанци после завршетка “Вискозе” тачна је и она од 1964. године краси бањски парк. Нажалост, тачно је и то да од тада у њу није улагано ништа. Данас је она у јако лошем стању, а сама технологија за њено покретање одавно је застарела и делова за било какве поправке више нема. Процес рада се заснивао на клапнама и двема пумпама тако да је фонтана имала пет игара, спуштала је и дизала млазове, а уједно су се смењивале и боје. Било је пет игара и пет боја. Све то је пропало, а и сам базен је у лошем стању – каже Милошевић.


Он објашњава да је зато потребна комплетна реконструкција фонтане и да је тај процес започела бивша Дирекција, пре него што је угашена. Добијени су услови за израду пројектно-техничке документације од Завода за заштиту споменика културе из Ваљева, али тај посао није завршен.

– То је сада у надлежности града и заиста би било добро када би се процес наставио, а фонтани вратио стари сјај, свих пет игара и рефлектори у пет боја, али и урадио систем за пречишћавање воде, што је, такође, планирано ранијом документацијом. Сви папири су достављени надлежнима и сада остаје да се надамо да ће неко ово наставити. Тадашња процена је била да за израду пројекта реконструкције фонтане треба око милион динара – детаљан је наш саговорник.

Како нам је рекао, током протеклих година рађене су ситније поправке, крпљен је базен а и Специјална болница за рехабилитацију “Бања Ковиљача”, одакле се данас управља радом фонтане, сваке године продувава млазнице и чини све да фонтана како-тако ради. Ипак, за стари сјај је потребан озбиљан пројекат реконструкције којом би и рад украса бањског парка био компјутеризован, губици сведени на минимум, а потрошња струје знатно смањена.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У славу Видовдана

Вруће, али врелина тек стиже

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )