ЗАМЕНА СТОЛАРИЈЕ – Лозница издваја пет милиона динара

ЗАМЕНА СТОЛАРИЈЕ – Лозница издваја пет милиона динара

Субвенционисање мера за повећање енергетске ефикасности ове године биће спроведено као пилот-пројекат, што значи да ће само мањи број грађана моћи да замени прозоре и врата, угради изолацију или инсталира чистије системе за грејање у оквиру ове подршке, најавила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић. Министарство је расписало јавни позив, а 76 општина и градова испунило је све услове и имају у буџету новац за ту намену. Међу њима је и Лозница, потврдио је градски менаџер Дејан Сталовић за ЛН.


– Ова мера ресорног министарства одговара ономе што смо ми у Лозници почели да радимо. Наш град је од прошле године кренуо са мерама бесповратног суфинансирања инвестиционог одржавања и унапређења својстава зграда, што подразумева реконструкцију фасада, поправку кровова, замену инсталација и уградњу уређаја и опреме. Ове године је на четири јавна конкурса стигло 76 пријава, чиме смо задовољни, и наши грађани су заинтересовани и за повећање енергетске ефикасности простора у коме живе. Лозница се укључила и сада чекамо даље инструкције, упуства министарства, да се прецизира још детаља како бисмо наставили неопходне активности. У комуникацији са министарством и нашим плановима одредили смо за ту намену пет милиона динара, а наши грађани ће, као и до сада, о свему бити благовремено обавештени, о свим детаљима, условима, роковима када и где ће моћи да предају потребну документацију и слично. Очекујемо да и овде буде добро интересовање и да грађани искористе ову прилику за замену старе столарије – казао је Сталовић.


Министарка Михајловић је ових дана изјавила да први уговори морају бити у августу. Надам се да ћемо пред почетак грејне сезоне моћи да видимо пуно станова који ће имати замењену столарију, рекла је она. Како је раније било саопштено, одобравања субвенција за ову годину подразумева неколико фаза. Прва је избор локалних самоуправа које ће од Министарства рударства и енергетике добити 54 милиона динара на име субвенција за грађане, друга је када ће изабране самоуправе објавити конкурс за фирме које ће обављати радове и након тога следи и конкурс за грађане.

Програм субвенционисања мера енергетске ефикасности подразумева да министарства рударства и енергетике и локалне самоуправе обезбеде 50 одсто субвенције за сваку појединачну инвестицију, а грађани остатак. Замена столарије није мали издатак за једно домаћинство тако да ће ово вероватно многи видети као добру прилику да са упола уложеног новца, од суме коју би, иначе, морали сами да дају, реше један од важних проблема. Да своје станове и куће учине топлијим, економичнијим за грејање, а уједно и изолованијим од градске буке.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Већина новозаражених из Лознице

ЗДРАВА ХРАНА У ШКОЛАМА – Нутритивна вредност кључ добре исхране

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )