СВЕТСКИ ДАН ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ – Очистили обалу Дрине у Малом Зворнику

СВЕТСКИ ДАН ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ – Очистили обалу Дрине у Малом Зворнику

У Малом Зворнику данас је обележен Светски дан животне средине еколошком акцијом чишћења обале Дрине и припремом терена за предстојеће туристичке манифестације чији домаћин је општина. Акцију је подржало Јавно предузеће „Србијашуме“, Удружење грађана „Наша Дрина“, Удружење жена „Незаборав“, грађани и друге организације.

 – Договорили смо се да заједно обележимо међународни дан заштите животне средине тако што ћемо организовати акцију чишћења десне обале реке Дрине на потезу од ХЕ „Зворник“ до старог моста, али и у свим месним заједницама које се ослањају на Зворничко језеро изнад бране. У читавом свету се обележава овај дан низом различитих активности усмерених на подизање свести људи о значају заштите и очувања животне средине и зато смо и ми овде дошли да укажемо суграђанима да воде рачуна где одлажу отпад, где бацају и најмањи папирић јер треба да знају да наше комунално предузеће нема толико запослених да би постигли да буду на сваком месту и у сваком тренутку како би све то почистили – рекао је Зоран Јевтић председник општине.

Он је подсетио да се већ наредног викенда на овом месту одржава традиционална риболовна, спортско-туристичка манифестација „Скобаљијада и гурманијада“ и да простор треба да буде уређен за госте и учеснике, али је додао да акцијом желе да обухвате и терен на којем се одржава и манифестација „Дрина је смисао живота“, која ће уследити крајем јула.

– Први пут ове године „Србијашуме“ на овај начин обележавају Светски дан заштите животне средине и радо смо се придружили локалној самоуправи, која је домаћин скупа. Ту смо да помогнемо и запосленима у ЈКП „Дрина“, да уклонимо смеће са обале Дрине. До сада се то сводило на пошумљавање и озелењавање површина, а овај пут смо учинили корак даље. Што се тиће простора за пошумљавање ми смо већ при крају нашег посла и остало нам је још тридесетак одсто терена који треба пошумити како бисмо постигли еврoпски ниво пошумљености. Око 40 процената су приватне површине и ми апелујемо на власнике да и њих пошуме уз нашу помоћ у виду набавке садница и стручне помоћи. Дрина је украс Србије и кичма нашег народа, а ми смо ту да се побринемо о њеној еколошкој заштити. Овај део Србије је један од најпошумљенијих и најбољих газдинстава којима ми руководимо – рекао је Игор Брауновић, директор „Србијашума“, који је званично отворио акцију.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЛОЗНИЦИ ВАКЦИНАЦИЈА ГРАЂАНА БИХ – Велико интересовање

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Седам новозаражених у округу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )