САСТАНАК У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Договорено појачано присуство полиције

САСТАНАК У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Договорено појачано присуство полиције

Бања Ковиљача поново је у жижу јавности доспела не због својих туристичких благодети,  већ због проблема са илегалним мигрантима који су се опет у већем броју појавили у овом месту. Пре два дана у центру места сукоб два мигранта, Авганистанца и Пакистанца, завршен је убиством, а јутрос су овде стигли полиција и жандармерија и спровели акцију проналажења ирегуларних миграната. 


Како је саопштила ПУ Шабац, укупно је пронађено 70 страних држављана без докумената на више локација у Лозници, Бањи Ковиљачи и Љубовији који су у току дана у два аутобуса превезени у Прихватни центар у Прешеву где ће им бити обезбеђен адекватан смештај.

Припадници полиције у Шапцу наставиће да ’’спроводе све мере и радње из своје надлежности како би очували стабилан јавни ред и мир на територији Мачванског управног округа и истовремено санкционисали свако кршење закона’’, саопштено је после акције. У току дана одржан је и састанак неколико мештана са власницима објеката у центру места који су ван функције и представницима полиције из станица у Бањи Ковиљачи и Лозници, потврдио је Саша Опанковић, житељ Бање Ковиљаче, за портал ЛН.

– Разговарали смо о новонасталој ситуацији и како да проблем поновног великог присуства миграната буде адекватно решен, а са свиме је упознат градоначелник. Полиција је рекла да ће се ангажовати у складу са својим овлашћењима, бити присутнија у Бањи Ковиљачи, појачаће патроле у бањском парку и центру места и да им грађани пријављују све случајеве у вези са мигрантима. Апеловали су на становништво да избегава било какву врсту конфликта са мигрантима, па и вербалну, и рекли да полицији увек можемо да се обратимо. Добили смо обећање да ће њихова подршка бити већа. Они имају у виду неколико локација где би мигранти могли бити измештени, о чему ће разговарати са надлежнима, а за сада они остају на железничкој станици, где и иначе углавном и бораве у највећем броју. Како је речено, настојаће да до почетка летње туристичке сезоне  проблем буде решен и мигранти склоњени  са железничке станице – каже Опанковић за ЛН.


Према његовим речима, са власницима објеката у центру Бање Ковиљаче који су ван употребе договорено је да их ставе под контролу и онемогуће мигрантима да у њима бораве, а полиција ће појачати контролу да више од тројице миграната не улази истовремено у продавнице, пекаре и сличне објекте.

– Има трговина које су врло предусретљиве према мигрантима који у њих улазе у већим групама, пипају намирнице што је нехигијенски у нормалним условима, а не сада у време короне при чему не поштују противепидемијске мере. Омогућавају им и да напуне мобилне телефоне. Мигранти су, иначе, одлично организовани. Пре јутрошње акције их је било доста да би их било нађено тек 70 од Љубовије до Лознице, а само на железничкој станици их буде више. Охрабрује што су како чујем из  Жандармерије рекли да ово данас неће бити једина таква акција. Подсетићу да проблем са мигрантима траје десет година и да смо и прошлог јуна због њиховог повећаног присуства имали протест у Ковиљачи и тражили да буду трајно измештени са железничке станице. из нашег места и Лознице – каже он.


Досадашње искуство каже да се после сличних дешавања мигранти примире, али се убрзо појаве поново у великом броју. Мештани кажу да Бањи Ковиљачи у години оптерећеном короном, пред почетак туристичке сезоне сигурно не требају још и проблеми са илегалним мигрантима јер то баш и не привлачи туристе, а сезона је на прагу.

Т.М.С

Фото: МУП Србије

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПУ ШАБАЦ – Пронашли 70 миграната

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Број новопозитивних на јучерашњем нивоу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )