АПЕЛ ИЗ МУП-А – Не спаљујте ниско растиње на отвореном

АПЕЛ ИЗ МУП-А – Не спаљујте ниско растиње на отвореном

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова апелује на грађане да не спаљују ниско растиње на отвореним просторима због опасности од ширења пожара који могу да угрозе животе и здравље других људи, нанесу штету животној средини или другу материјалну штету, саопштено је из МУП-а Србије.


Током прошле године на територији Србије евидентирана су укупно 27.333 ванредна догађаја, од којих су 21.323 били пожари. Од тога су 12.104 пожара настала на отвореном простору и они чине половину свих пожара који се евидентирају у току године. Карактеристика пожара на отвореном простору је да се брзо шире и захватају велике површине, представљају велику претњу за животе и здравље људи и проузрокују велике штете на материјалним и културним добрима и на животној средини. Такви пожари, ако су у близини саобраћајница, могу утицати на безбедно одвијање саобраћаја и настанак саобраћајних незгода.

Прошле године је у пожарима на отвореном простору живот изгубило пет особа, десет је повређено, а у току акције гашења повређено је пет припадника ватрогасно-спасилачких јединица. Од почетка ове године евидентирана су 6.933 пожара од којих је 3.696 настало на отвореном простору. У њима су живот изгубиле две особе, а девет је повређено. 


МУП подсећа да Закон о заштити од пожара забрањује спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и биљних остатака и за то је запрећена казна за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара, као и обавеза лица које је изазвало пожар да надокнади ватрогасно-спасилачкој јединици трошкове интервенисања.

Тим законом забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, осим на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара. За непоштовање ове одредбе запрећена је казна за физичка лица од десет до педесет хиљада динара, наводи МУП.

(Т.М.С)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Откривено шеснаест нових упала плућа

УСПЕШНА АКЦИЈА МЛАДИХ – Накупили 200 џакова смећа

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )