КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ГО СРС – Замерке због избора директора ”Топлане”

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ГО СРС – Замерке због избора директора ”Топлане”

Одборник Српске радикалне странке (СРС) у Скупштини града Ненад Самарџић данас је на конференцији за медије у страначким просторијама изнео низ замерки на избор Миодрага Дишића за директора ЈКП ”Топлана”. Како је навео, у извештају Државне ревизорске институције који се односи на трошкове зарада, накнада зарада и остале личне расходе у 2019. години и на јавне набавке у 2018. и  2019. години утврђене су многе неправилности.


– Нашем одборнику Драгану Васићу председница Скупштине није дозволила да саопшти извештај, а мени није дала тражених додатних пар минута да презентујем још неправилности. Миодраг Дишић запослио је, неколико година уназад, већи број људи на одређени период уговором о делу и привременим и повременим пословима, а није претходно прибавио сагласност Комисије за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава. Ми не споримо да постоји потреба за тим радницима, али није смео да их запосли на овај начин. Против њега је покренут прекршајни поступак и кажњен је са десет хиљада динара, а ”Топлана” са 50.000. Очекивано је да он ту казну плати из свог џепа, али ју је скинуо са рачуна ”Топлане”. Нашим парама плаћа своје казне – рекао је Самарџић.

Он је такође устврдио да је ДРИ за једног запосленог утврдила да уопште не постоји евиденција о његовом присуству на радном месту и да је наложила да се то исправи, што је, како каже Самарџић, учињено накнадним уписивањем имена и радних и слободних дана и путних трошкова.

Самарџић тврди и да је директор ”Топлане” једном раднику незаконито дао отказ (2016. године) након чега је овај тужио предузеће и добио обештећење од више од 300 хиљада динара.


Према Самарџићевим речима, ДРИ је утврдила и да се службена возила не користе у складу са прописима и да поседује путне налоге у којима стоји да је један од руководилаца ”Топлане” путовао у Нови Сад, а да је он, заправо, ишао у Сремску Каменицу на лечење.

– Ми поседујемо документацију за тог човека, али је нећемо показати због тајности. Није довољно што му је дато возило него му је исплаћено и хиљаду и по динара за дневницу. Не кажемо да њему не треба да се помогне, али је требало онда директор да организује акцију добровољног прикупљања средстава за лечење колеге. Да ли ће свим радницима ”Топлане” који су болесни давати службено возило? Један од тих налога директор је потписао и након што му је истекао мандат – тврди Самарџић.

Он је показао и фотографије на којима се види возило за које каже да припада ”Топлани” и стоји датум из 2017. године, тврдећи да су снимљене код викендице директора тог ЈКП.


Самарџић каже и да је 20 милиона динара из буџета Града намењено изградњи радионице са магацином поред топлане, али се након избора извођача радова испоставило да је грађевинска дозвола истекла.

– То су наменска средства и не могу се употребити у друге сврхе. Радови су обустављени, поднели су захтев за продужење грађевинске дозволе, али је одбачен као непотпун. Шта је ту спорно? То где је утрошено 20 милиона динара, да ли је тај новац утрошен на нешто друго или је пренет? Питамо шта ће се десити ако ДРИ констатује да нису отклоњени недостаци јер тада постоји могућност опозива директора – каже Самарџић.

Он додаје и да је, према сазнањима СРС, ”Топлана” доставила одазивни извештај ДРИ, да је исправила неке недостатке, али не и оне ”главне”.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

(НЕ)ПОШТОВАЊЕ МЕРА – Прекинута корона журка

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Нагли скок броја новозаражених у Малом Зворнику

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )