У ЛОЗНИЧКИМ ШКОЛАМА  – Настава без већих проблема

У ЛОЗНИЧКИМ ШКОЛАМА – Настава без већих проблема

Иако последње две недеље број новооболелих од коронавируса, а посебно деце, у нашој земљи расте, у школама у Србији стање није алармантно. У Лозници се настава одвија без већих проблема а ученици спорадично морају у изолацију  

Епидемиолози упозоравају да се највећи пораст броја новооболелих од коронавируса може очекивати ове недеље, али оно што највише забрињава јесте све већи број заражене деце. Према речима  надлежних у Дечјој клиници КБЦ “Др Драгиша Мишовић”у Београду, приметан је благи пораст броја оболелих малишана који захтевају болничко лечење. Како кажу, пре десетак дана у болници је било троје, а тренутно се на лечењу налази деветоро и тај број се стално мења. Током  викенда и уочи минулог празника било их је петнаест. Такође, повећан је број прегледа деце у амбулантама а ради се углавном о старијим основцима и средњошколцима. Поред Београда, приметан је пораст оболеле деце у Ариљу, Врању и Крагујевцу.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да стање у школама није алармантно, да постоји благ пораст у броју заражених, највише у средњим школама, али да то не прелази један одсто од укупног броја средњошколаца. То, како је рекао, никако не значи да је образовни систем угрожен.

У лозничким основним и средњим школама, “стање редовно”. Како нам је рекао Горан Горданић, председник Актива директора средњих школа, настава се одвија без већих проблема,  међу ученицима нема оболелих од ковида, стандардно су током седмице један до два ученика у самоизолацији због тога што су чланови породице ковид позитивни. Што се тиче наставног особља, у понедељак је у Техничкој школи, чији је он директор, утврђено да је један наставник  ковид позитиван.

– Директори основних и средњих школа су у обавези да кроз информациони систем “Доситеј” сваког четвртка до десет часова поднесу недељни извештај о здравственом стању ученика и запослених у школама. Тим подацима располаже Министарство просвете – напомиње Горданић.Како нам је рекла председница Актива директора основних школа Цветана Срећковић, слична ситуација је и у основним школама. Има спорадичних случајева деце која су у самоизолацији због родитеља који су позитивни на ковид или чекају резултате тестирања.

Да подсетимо, од почетка другог полугодишта, настава у школама се одвија по моделу који је примењиван од 1. септембра 2020. године. Ученици од првог до четвртог разреда свакодневно имају наставу у школи у мањим групама, док старији основци наставу похађају по комбинованом моделу, непосредно и на даљину, такође, у мањим групама. Средњошколци недељу дана иду у школу, а следећу недељу уче на даљину.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ОШ “ВУК КАРАЏИЋ“ У ЛОЗНИЦИ – „Дан розе мајица“- против вршњачког насиља

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ-ШАБАЦ – У Лозници деветнаест више активно оболелих

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.   

 

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )