У КРУПЊУ ОКРУГЛИ СТО О ПОЉОПРИВРЕДИ – Министар Недимовић најавио нове субвенције

У КРУПЊУ ОКРУГЛИ СТО О ПОЉОПРИВРЕДИ – Министар Недимовић најавио нове субвенције

У Крупњу  је данас одржан округли сто посвећен пољопривредној производњи. Домаћини су били Иван Исаиловић, председник Општине Крупањ и Ивана Поповић, народна посланица. У раду округлог стола учествовали су и Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства,  председници Општина Љубовија и Мали Зворник Милан Јовановић и Зоран Јевтић, као  и Владан Ћосић, директор “Пољосавета” из Лознице.


Ивана Поповић је истакла да се разговарало о актуелним проблемима у пољопривреди, водопривреди и шумарству са којима се сусрећу у локалним самоуправама, као и субвенцијама у пољопривреди, али и о санацији речних корита у Крупњу.

– Надам се да ћемо у будућности имати све више оваквих сусрета и разговора са представницима министарстава како бисмо извршну власт упознали са проблемима са којима се сусрећемо на локалу и како бисмо од њих затражили одговарајућу помоћ – рекла је Поповићева.

Министар Недимовић је рекао да је присутне обавестио о акционом плану по коме ће тећи субвенционисање пољопривредне производње.


– У марту ћемо пољопривредницима исплатити око 7,5 милијарди динара, а новац је намењен свим власницима пољопривредног земљишта. За сваки хектар добиће по 4.000 динара. Крајем марта у сарадњи са Светском банком упутићемо јавни позив вредан 38 милиона долара за куповину пољопривредне опреме. Сви пољопривредници ће моћи да конкуришу за средства, а посебну пажњу посветићемо сектору воћарства, повртарства и сточарства. Приоритет ће имати пољопривредници из девастираних подручја. Половина новца биће бесповратна, 40 одсто је кредит, а 10 одсто је учешће. Ако неко намерава да купи трактор од 80 киловата вредан 20.000 евра, 10.000 ће добити бесповратно, 8.000 је кредитна подршка, а учешће је 2.000 евра. Код кредитне подршке каматна стопа је субвенционисана – нагласио је Недимовић.

Он је подсетио да су у прошлој години приноси пшенице и кукуруза били рекордни, а да је извоз пољопривредних производа био 4,2 милијарде долара.

– Имали смо рекордан извоз, али и профит од 1,8 милијарди долара што је најбољи резултат икада. То је последица свих активности које смо имали у протеклом периоду. Извоз пољопривредних производа у протекле три године је у константном расту. У прошлој години раст друштвеног производа у пољопривреди био је пет одсто и то је сигурно оснажило српску привреду – сматра министар Недимовић.

Зоран Јевтић, председник Општине Мали Зворник, рекао је да су из прве руке добили све информације о плановима за ову годину што ће им омогућити да на време обавесте пољопривреднике где и како могу да конкуришу за субвенције које даје министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства.


– За субвенције пољопривредницима у нашој општини издвајамо 15 милиона динара годишње и министра Недимовића упознали смо са начином на који делимо та средства. Дајемо субвенције од 70 одсто, а појединачна вредност се креће од 200.000 до 400.000, а за улагања у прераду пољопривредних производа и до 700.000 динара. Министра смо питали и за помоћ око уређења речних корита и добили смо одговор да када буду завршени пројекти можемо очекивати субвенције и до 50 одсто од вредности планираних радова – истакао је Јевтић.


Милан Јовановић, председник Општине Љубовија, рекао је да су овакви састанци веома важни за представнике малих општина као што је Љубовија.

– Министар Недимовић нас је обавестио да ће врло брзо бити промењен Закон о пољопривреди што је веома важно, а разговарали смо и о комасацији и још неким битним стварима за нашу општину. Упознали смо га са проблемом који се тиче сеоских утрина. Највећи посед у државном власништву  у нашој општини је у селу Горње Кошље на 900 метара надморске висине што је идеално за подизање  расадника, као и за производњу биоеколошких производа. Нисмо у могућности да потенцијалним инвеститорима, којих је било неколико, изађемо у сусрет па смо питали министра како да тај проблем превазиђемо. Недимовић је рекао да ће у новом Закону о пољопривреди  сеоске утрине које су до сада биле у надлежности месних заједница поново бити враћене држави на управљање тако да ћемо моћи да изађемо у сусрет инвеститорима који су заинтересовани за одређени вид производње. Очекујемо да упосле велики број радника што је за нашу малу општину веома важно – нагласио је Јовановић.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МИНИСТАРКА ПРИВРЕДЕ У ЛОЗНИЦИ – ‘’Хедера вита’’ пример успешног пословања

ОДРЖАН ПРОТЕСТ ИСПРЕД ТУЖИЛАШТВА – Да ли је закон исти за све?

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.   

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )