НИКОЛА РАШЕВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ “ДР ВЛАДАН ДЕСНИЦА” – Плоча за ЦЕРН, награда за Николу

НИКОЛА РАШЕВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ “ДР ВЛАДАН ДЕСНИЦА” – Плоча за ЦЕРН, награда за Николу

Лозничанин Никола Рашевић недавно је за свој дипломски рад добио награду “Др Владан Десница” на Департману за енергетику, електронику и телекомуникације. У конкуренцији за ову награду сваке године налазе се дипломски и мастер радови, а Николин се прошле године издвојио по квалитету, али и по теми. Њему је, када је припремао дипломски, предлагано да ту тему остави за мастер и да се позабави нечим мање захтевним, али момак из Великог Села воли изазове. У Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН), на граници Швајцарске и Француске, бацио се на посао који није био искључиво инжењерски, већ и истраживачки па је савршено погодовао дипломском раду.

Како каже Никола, тема је била карактеризација чипа специјализованог за рад у детекторима са високом радијацијом. Његов задатак био је да направи плочу, односно окружење за тестирање чипа чији је посао да обради информације, а који се налази у детекторима за честице најближим сударима, где је и радијација најјача.


– То ми је био први такав пројекат па ми је било изазовно, али и привлачно и радећи на овој плочи научио сам много јер су ту били и искусни инжењери који се таквим стварима баве на дневном нивоу. Имао сам два ментора, у ЦЕРН-у и на ФТН-у, инжењери и професори су ми били стално доступни тако да сам имао подршку са обе стране, и од теоретичара и од практичара, што ми је много значило. Ту плочу коју сам пројектовао морао сам детаљно да проверим у симулацијама, али и да је онда тестирам физички пошто је у истраживачким радовима потребно поредити резултате симулације и реалног мерења. Ја сам доказао да се резултати прилично поклапају, што је битно за финални производ – објашњава Никола.

Плоча коју је развио није створена само за ЦЕРН, већи за све који са овом организацијом сарађују, а имају сличне проблеме. Више тих плоча послато је за САД и Русију, а на свакој пише Факултет техничких наука, Нови Сад, Србија, што је одлична промоција за српску науку.О награди није размишљао док је радио на развијању плоче и дипломском раду, а ни после тога, али му је драго што је добио признање које носи име по некадашњем, преминулом, професору ФТН.

Рашевићје тренутно сарадник у настави на Катедри за теоретску електротехнику на ФТН и уписао се на мастер студије. Година ће брзо проћи па нема баш превише времена да се одлучи за тему будућег доктората.

– Волео бих докторат да радим негде у иностранству, али још нисам сигуран ни где ни шта ћу да одаберем јер је за докторат потребна уска област, а ја волим на свим странама да будем и тешко ми је да се одлучим да се три, четири године бавим само једном ствари – каже Никола.

Оно што је сигурно и од чега не одступа јесте то да се по завршетку доктората, са знањима и искуствима која стекне у иностранству, врати у Србију и овде их примени.

На путу ка научном успеху Рашевић не заборавља ни оне који су били уз њега. У посвети на дипломском раду захвалио се како својим родитељима, тако и професорима који су, како пише, дали све од себе да од њега направе инжењера. Његов успех, каже Никола, није само његова заслуга, већи свих оних који су га подржавали.

Н. Т.

Фото: Лична архива саговорника 

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ХИРУРШКО-ГИНЕКОЛОШКИ БЛОК – Завршетак до краја ове године

У КЛУПЦИМА – Струјомери поново на мети

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )