ЛИЧНИ СТАВ О “РИО ТИНТУ” – “Насиље у провидној амбалажи”

ЛИЧНИ СТАВ О “РИО ТИНТУ” – “Насиље у провидној амбалажи”

Велика прича о открићу минерала са формулом криптонита, баш у нашем завичају, прилично дуго нас је наивно забављала и ето захваљујући томе за нас је чуо скоро свако у Србији и свако кога то занима у свету. Нисмо се пуно бавили реалношћу шта ће бити кад буде, кад ови што су открили израчунају. Ништа ново, да они треба масно да зараде и да држава узме свој део колача. Ако, наша је. Међутим, ми верујемо да не мора баш преко наших леђа и на нашу штету.

Први тамни облак појавио се 2015.године у виду Закона о рударству и геолошким истраживањима где се каже да се и “за потребе привредног субјекта и у приватној својини може извршити експропријација” од стране државе. Преседан и припремљени алат у виду мача изнад главе онима преко чијих имања мора да се дође до блага.


Крајем 2016. године на редовном информативном састанку замајавања и држања циљано заокупљене пажње мештанима Брезјака, Горњих Недељица и Слатине, појавио се Грег Махер и представио се као овлашћен да реши питање откупа имања за потребе рудника на обострано задовољство. Уследила је серија састанака различитих формата између представника “Рио Саве” и грађана поменутих села. Питао је народ све, јер га је свест да је мечка пред вратима, натерала да се свега сети. Износио је Грег ставове и одговоре, који су у вези са откупом и заштитом животне средине кад буде рудника, терали на оптимизам. Добар тон без шумова, атмосфера конструктивна, међусобно уважавање и хвалише се, брате, да су њихови добри обичаји у виду декларисаних стандарда далеко изнад наших законских услова. Неки њихови предложени принципи су:

– да тржишна цена квадратног метра стана у новоградњи у Лозници буде мера обештећења нашег стамбеног простора,

– да се заједнички утврде остале јединичне цене,

– да се формула за израчунавање нематеријалне штете утврди у договору са домаћинствима појединачно,

– да се рок од “најмање годину дана” предвиди за пресељај од момента потписивања уговора,

– да се заједнички уради програм економске ревитализације и обнављања средстава за живот у планираним новим околностима газдинстава и предузетника кад се преселе.

Од тога ништа није било. Уместо тога, ”прва јавна понуда” као увреда на коју је 140 власника имања упутило заједнички одговор, а затим је стигла од “Рио Саве” и ”Коначна верзија” као пресуда, где, на пример, стоји да за квадратни метар стамбеног простора у новоградњи у Лозници иду наша два. Дакле, карте су на столу. Преговори нису ако једна страна има сву моћ, а друга никакву. Све што је причано са народом било је у циљу стварања јефтиног утиска да се ”уважава” локална заједница. Једини партнер који им је потребан све време јесте државни апарат који има танани слух за њихове потребе. На јавној седници о обављеном јавном увиду у Нацрт просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта ”Јадар” и извештај о стратешкој процени утицаја плана на животну средину, стручна комисија Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре је одбила скоро све значајне примедбе које се тичу будућег живота мештана у ”Зони утицаја” око планираног рудничко-индустријског комплекса. О томе све пише у изводу из записника, који је приложен редакцији.


До данашњег дана нико није грађанима саопштио одговоре од чега ће и како живети људи у селима јадарског региона ако је до сада планирано одузимање од пољопривреде око 400 хектара обрадивог земљишта? Нема одговора на питања:

– Да ли је готова Студија о измени карактера предела?

– Зашто још није готова Студија о утицају рудника и фабрике на животну средину, а имања се увелико купују?

– Зашто се после усвајања Пословног плана, где то није предвиђено, грађанима саопштава иницијатива од стране “Рио Саве” о отварању индустријске депоније непосредно поред фабрике, што заузима још 350 хектара обрадивог земљишта, ако није због ефекта ”продај пошто зашто и бежи”.

Многи познаници, комшије и пријатељи ових месеци, док се протестује због свега овога, кажу да је наивно веровати да се било шта у овом сценарију силе може спречити.

Лако нам је да будемо наивни кад нам ништа друго не преостаје.

Радомир Филиповић

Мештанин из зоне посебне намене и представник

Удружења грађана Центар за развој “Јадар”

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОВЕ ГОДИНЕ У ЛОЗНИЦИ – Збрињавање 97 породица избеглих лица

У ЛОЗНИЦИ – Насилничка вожња

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )