ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ – Да моја коса буде твоја

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ – Да моја коса буде твоја

Лозничка фризерка Весна Ракић до сада је у свом салону сакупила довољно косе за израду више од 15 перика деци која се лече од рака. Не треба децу оболелу од карцинома да сажаљевамо, већ да нађемо начина да им помогнемо и олакшамо борбу са опаком болешћу, каже она

Кад има воље, има и начина, каже изрека коју у пракси потврђује Лозничанка Весна Ракић, власница фризерког салона “ВР”, која се пре два месеца укључила у акцију даровања косе за перике деци која се лече од рака. То је пројекат Удружења грађана “Увек са децом” које помаже деци која се лече од карцинома и током хемиотерапије изгубе косу. Весна је желела да помогне и ово је начин да радећи свој посао, учини и добро дело.


– Ово сам сада почела да радим због једне мале девојчице Марије Алексић која је желела да поклони косу. На интернету сам видела где се и како то може учинити, дошла сам до Удружења грађана “Увек са децом” које помаже искључиво деци која се лече од карцинома на Дечијем одељењу на Институту онкологије и радиологије Србије и током лечења су остала без косе. То сам покренула у новембару и до сада имамо косе од 80 давалаца, а то је довољно за нешто више од 15 перика, и Лозница их има највише у Србији. Код нас је за онога ко жели да поклони косу у хуманитране сврхе бесплатно шишање и фенирање, само треба да се најави неколико дана пре, а може и у другим салонима да скрати косу и донесе је у огранак Удружења “Увек са децом” у Лозници чија је председница Ивана Глигорић. Може да се донесе и нека кика коју неко има отпре. Потребно је да дужина косе буде најмање 25 сантиметара јер краћа не може да се искориси за израду перике – каже Весна додајући да је најдужа до сада поклоњена коса имала 50 сантиметара.

За израду једне перике потребно је пет, до шест донација косе, али и још 50.000 динара пошто се користе посебни материјали како би било удобно и пријатно ношење перика јер су деца у питању и због тога, објашњава Весна, треба и новчана помоћ. Према њеним речима, најчешће косу поклањају девојчице од 4 до 12 година, долазе и девојке чије су мајке имале карцином или га сад имају, а била су и два случаја да су косу поклониле мајке са по две ћерке. То чине и жене које су имале карцином, коса им је порасла и сада је скраћују јер знају како је њима било и желе некоме да помогну.


– Акција нема рок, израда перика је много спора, а ради их један власуљар. Један број перика су спремили за фербуар и једну ће бесплатно добити девојчица из Лознице која је остала после операције трајно без дела косе тако да ћемо и помоћи нашој суграђанки. Нажалост, повећава се број оболеле деце и стална је потреба за косом. Светски дан борбе против карцинома код деце је 15. фебруара и тада ће бити посебна кампања “Можемо сви, можеш и ти”. Свако ко жели да помогне, осим поклањања косе, то може учинити и новчано уплатом на број жиро рачуна 265-1610310004281-79, Удружење “Увек са децом”, Пастерова 14, 11000 Београд, или слањем СМС поруке 7175 на број 7175. Тај новац троши се на породични дом где су смештени родитељи са децом док су она на хемиотерапији и од њега се плаћају комуналије, гардероба и играчке јер су то углавном мала деца. Највећи проблем је што мајка, док прати дете које прима хемиотерапију, добије отказ јер послодавци неће да толеришу боловање тако да људи осим неизвесности око исхода лечења, имају и финансијски проблем. Удружење има фонд и одређени износ даје месечно родитељу који је остао без посла – каже Весна.


Она је и пре неколико година на исти начин подржала једну хуманитарну организацију и тада је 87 Лозничанки дало косу за перике, а учествовала је и у другим акцијама прикупљања хуманитране помоћи за лечење оболелих особа. Весна поручује да не треба децу оболелу од карцинома да сажаљевамо, већ да нађемо начина да им помогнемо и олакшамо борбу са опаком болешћу. Она управо то и чини и нашла је начин да кроз свој посао, како каже, “да свој мали допринос свему томе”. Уколико нека Лозничанка жели да скрати косу, а има потребну дужину од најмање 25 сантиметара, може доћи до Весне и учинити нешто лепо и за себе и за децу која воде најтежу борбу.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРЕД ЗАХЛАЂЕЊЕ – Два кишна дана

ДЕЦА И ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ – Родитељи држе кључ

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )