УГОВОРИ О ПРЕУЗИМАЊУ СТРУЈОМЕРА – Грешка у корацима

УГОВОРИ О ПРЕУЗИМАЊУ СТРУЈОМЕРА – Грешка у корацима

Да ли потписати уговор о преузимању струјомера од стране ЕПС “Дистрибуције” или не – дилема је која ових дана мучи многе кориснике електричне енергије. Енергетски стручњаци наглашавају да дилеме не би требало да буде јер је то на корист грађана. Грешка је што пре слања уговора на адресе појединих корисника надлежни у овој компанији нису грађане довољно информисали и објаснили о чему се заправо ради


По Закону о енергетици и становању, “Електропривреда Србије” има обавезу да сноси одговорност за исправно функционисање мерних уређаја којима се мери роба коју продаје, а оваква пракса присутна је у свим развијеним земљама. Сходно томе, сва мерна места за струју биће у власништву ЕПС “Д истрибуције”, оператора дистрибутивног система који ће убудуће бринути о њима. То подразумева и замену старих дотрајалих дрвених ормарића за бројила као и инсталације и прикључне опреме пре свега из безбедносних разлога. У Србији има 3,6 милиона мерних места у категорији домаћинстава, а према плану који је одобрила Агенција за енергетику, треба заменити милион и по, до сада је замењено 590 хиљада. Притом, сав трошак иде на терет ЕПС-а.

Ових дана на адресе појединих корисника послати су уговори о преузимању струјних бројила који, због недовољне упућености, с правом питају шта се овим добија а шта губи. Још већу конфузију стварају поруке које стижу од различитих удружења као и позиви са друштвених мрежа да се уговори не потписују јер се тиме “без накнаде одричу личне својине”. Енергетски стручњаци наглашавају да дилеме не би требало да буде јер се ради у корист грађана и да је направљена “грешка у корацима”, односно, да надлежни у ЕПС-у нису довољно објаснили шта практично за грађане значи потписивање ових уговора.

У овој компанији наглашавају да је предаја бројила а потом и замена тих старих уређаја новим дигиталним бројилима за грађане добровољно и бесплатно. ЕПС никога неће терати да потпише споразум, ко не потпише, остаје власник бројила и даље сноси одговорност за његово исправно функционисање и плаћа трошкове одржавања. Међутим, када се према утврђеном плану у одређеним подручјима буду мењала бројила, биће замењено и бројило код купца који није хтео да потпише уговор и он као и други, неће платити ништа. Старо бројило ће бити скинуто и враћено власнику. У случају да потрошач не потпише уговор о уступању струјомера, ЕПС “Дистрибуција”, може да изведе мерно место изван поседа власника како би пратила потрошњу струје и контролисала исправност струјомера.


Разлог због којег ЕПС преузима бројила објашњава се чињеницом да су у нашој земљи она стара око 25 година, око 90 одсто њих је технолошки превазиђено и тржишна вредност им је нула. Преко њих је могуће красти струју а постављањем савремених бројила гарантована је тачност рачуна. Важно је заменити их савремним, До сада је било важно да бројила само тачно мере утрошену струју али су сада, објашњавају у овој компанији, у информационо развијеном дистрибутивном систему који се прави, потребна вишефункционална бројила која омогућавају, између осталог, и даљинско очитавање потрошње и искључивање дужника. План је да се у првој фази преузме 650 хиљада мерних уређаја.

У Лозници је за последњих годину дана замењено више од пет хиљада струјомера.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КЛУПСКА ПЛАКЕТА МАКСИМОВИЋУ – Сто утакмица у плавом дресу

ПОДРШКА ЗА “ПЛАВУ ШКОЉКУ” – Кућа наде – нада за све

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )