ЛОЗНИЧАНИН У ЛОНДОНУ – Марко Тешић докторирао психологију

ЛОЗНИЧАНИН У ЛОНДОНУ – Марко Тешић докторирао психологију

Лозничанин Марко Тешић однедавно је доктор психологије чиме се успешно завршио његов досадашњи образовни пут од родног града, преко Београда и Минхена до Лондона, где је и одбранио свој докторат. Британска национална Краљевска академија инжењерства понудила му је финансирање даљег научног рада који ће започети већ средином фебруара


Марко Тешић је завршио средњу музичку школу и када су од њега сви очекивали да настави своје образовање у том смеру и постане професор виолине, он се определио за нешто друго. У Београду се уписао на Филозофски факултет, али ни виолину није заборавио па је паралелно шест година био члан оркестра АКУД “Лола”. Док је на факултету низао највише оцене, таленат на виолини је доказивао и на “Царевчевим данима”, где је победио, а то му је отворило врата да уђе и у Народни оркестар РТС-а као хонорарни члан. У року је завршио факултет, а на постдипломске студије отишао је у Минхен и тамо, поред редовних обавеза, свирао у симфонијском оркестру минхенских универзитета као прва виолина. Све је наговештавало да ће ту и остати, али Тешићева жеља била је да докторат спрема у Лондону. Ни тамо није запоставио музику па је од новембра 2017. године постао члан групе “Паприка”, у којој је наставио упознавање мелодија с простора Србије и Балкана. Низали су се наступи у престижним халама, на бинама које је делио с врхунским музичарима Европе и света. Паралелно с тим, увелико је “крчкао” и докторат.


– Одбрану докторског рада сам имао 15. јануара, а тема је “Аргумент и објашњење”, која се бави каузално-пробабилистичким резоновањем и како, када нам неко да објашњење за одређен догађај (на пример зашто је број становника Кине порастао упркос политици једног детета) то утиче на степен нашег веровања (изражено кроз вероватноћу) да је објашњење које нам се нуди истинито. Резултате овог истраживања сам онда повезао са објашњењима у вештачкој интелигенцији и како, када нам одређен машински систем да објашњење, то утиче на степен нашег веровања у одлуке тог система – објашњава Марко Тешић.

Докторирао је на Биркбену, који је један од колеџа Универзитета у Лондону, на одељењу за психологију. Докторске студије су трајале три године, а још око шест месеци му је требало, како он то каже, да све то “састави у докторску тезу”.

– Током прошле године сам конкурисао за средства за даљи научни рад на објашњењима у вештачкој интелигенцији. Британска национална Краљевска академија инжењерства (The Royal Academy of Engineering) понудила ми је средства за тај даљи научни рад и са радом почињем средином фебруара – каже наш саговорник уз опаску да се нада да ће у овој години, поред свега планираног, можда, успети да дође и у завичај.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОД ЗНАТИЖЕЉЕ ДО ДОБРОГ ДЕЛА – Спасао на хиљаде фото-снимака из “Вискозе”

ПРИПРЕМЕ ФК ЛОЗНИЦА – Нерешено са ИМТ-ом, још четири појачања

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )