РЕАГОВАЊЕ ПАКТ-а – Нећемо фингирани дијалог

РЕАГОВАЊЕ ПАКТ-а – Нећемо фингирани дијалог

– Подрињски антикорупцијски тим обавештава јавност да компанија “Рио Тинто” кроз наставак фингирања дијалога са грађанима жели да створи привид у јавности, компаније која је отворена и транспарентна према грађанима. Подсећамо јавност да је након противзаконитог усвајања Просторног плана посебне намене (ПППН) који није садржао законом обавезне податке о животном веку рудника и елабората о рудним резервама, ПАКТ напустио сваки даљи дијалог са компанијом – наводи се у саопштењу за јавност ове организације у којем позивају “све искрене појединце и организације који се противе отварању рудника на обуставу сваке врсте дијалога са компанијом, јер на тај начин дају легитимитет једном нелегалном поступку”.  ПАКТ је поднео и иницијативу Уставном суду за оцену уставности Уредбе Владе Србије којом је проглашен ПППН за пројекат “Јадар“ и истиче да је сваки даљи дијалог са компанијом пре одлуке Уставног суда контрапродуктиван.


– О стварним намерама компаније “Рио Тинто” говори и њихова изјава да за њих заинтересовану јавност представљају представници месних заједница, а сви врло добро знамо како су и на који начин бирани ти људи и како су преко ноћи савети месних заједница постали истурене агентуре једне политичке партије, част ретким изузецима, истиче се у саопштењу.

ПАКТ наводи да једино они и организација “Не дамо Јадар” имају валидну и готово комплетно доступну документацију о руднику литијума и да, стога, нема места било каквим преговорима са компанијом која “крије најбитније податке и проглашава их за интелектуалну својину”.

Како се истиче у саопштењу, све потребне студије, чак и оне које би требало да брину о јавном интересу и здрављу грађана, раде се на иницијативу “Рио Тинта” који их и плаћа, па је немогуће очекивати да ће такви документи приказати реалну слику опасности која прети овом крају и комплетном сливу река Јадар-Дрина-Сава и Дунав.


– ПАКТ још једном позива компанију да сама прогласи ПППН неважећим, престане да узнемирава и обмањује мештане да ће експропријацијом земљишта од стране државе добити мање пара него што компанија нуди (што је ноторна лаж) и да пристане да Студију процене утицаја на животну средину ради неки независни институт из иностранства. До ових првих корака, нема дијалога са “Рио Тинтом” – наводи се у саопштењу.

 

ПРОЧИТАЈТЕ И…

САСТАНАК У ЛОЗНИЦИ – О ‘’Јадру’’ са грађанима

ОМЛАДИНСКА СЕЛЕКЦИЈА ФК ЛОЗНИЦА – Још корак више

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )