ПОКЛОН ЗА КУД „КАРАЏИЋ“ – Нове ношње за фолклорни ансамбл

ПОКЛОН ЗА КУД „КАРАЏИЋ“ – Нове ношње за фолклорни ансамбл

Туристичка организација града Лознице у сарадњи са Удружењем „Мина Караџић“ и Центром за културу „Вук Караџић“, поклонила је по 12 комплета народних ношњи за први и дечји фолклорни ансамбл КУД „Караџић“. Примопредаја вредног поклона обављена је у клубу друштва. Према речима Снежане Перић, директорке Туристичке организације, идеја за овакав поклон покренута је још пре три године у намери да се подржи рад и удружења „Мина Караџић“ и друштва „Караџић“.


– Желели смо да унампредимо сарадњу, све наше заједничке наступе на разним манифестацијама, сајмовима, као и у медијима. Лозница је модеран град који чува традицију и ово је начин да је представимо на најлепши начин. Процес до крајњег резултата је потрајао јер није лако доћи до квалитетне традиционалне јадарске ношње. Жене из удружења су ангажоване за јавне радове протекле две године и оне су наши живи чувари традиције, као и сам КУД „Караџић“. Примениле су традиционалне технике израде рукотворина на елементе ношње, све у договору са Вуком Караклићем, кореографом, али и једним од ретких кројача народних ношњи – рекла је директорка.

Она је објаснила да чланови фолклорног ансамбла сада имају по 12 новик комплета за своје наступе и промотивна гостовања, а Центар за културу „Вук Караџић“ је помогао ангажовањем својих стручњака из Музеја Јадра како би ношње добиле изглед усклађен са естетиком и квалитетом израде. Етнолошкиња Марија Шћекић Марковић је објаснила да је за ову прилику коришћен фундус лозничког музеја како би жене што верније направиле ношње, идентичне експонатима, а да су веште руке Вука Караклића, који је већ пола века у КУД „Караџић“ као играч, кореограф, али и као човек који је увек ту да поправи или преправи нешто на ношњама за наступе широм земље и иностранства, све то успешно уобличиле.

– Прошле године смо забележили 170 година постојања и рада, а једна од млађих секција је фолклорни ансамбл. То је уједно и једна од запаженијих секција друштва, али због епидемије коронавируса није било наступа па нисмо ни адекватно обележили јубилеј. Овај рођендански дар је стигао у правом тренутку јер наше ношње нису годинама обнављане. Неке су дорађиване пре деценију и по за нове кореографије, али нове комплете нисмо имали већ двадесет година. Куповина ношње изискује велики новац, а ми смо их сад добили на дар и зато се надамо да ћемо што пре пред публиком моћи да их покажемо – поручио је Драган Тошић, председник КУД „Караџић“.


Јадарска ношња је сачињена од белине (кошуља, панталоне, сукња, сукњица и марама), појаса, прегаче, чарапа и зубуна. Белина је сашивена од шифона, прегаче од плиша и тканице, чарапе су плетене од двопређене вуне, зубун од беле чоје са украсима од црног и црвеног гајтана, појасеви су исткани од памука и вуне. Фолклорни ансамбл КУД „Караџић“ сада има на располагању по 12 комплета за мушкарце и жене.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Лош почетак фебруара

ЗАВРШЕНИ КОНКУРСИ ЗА УРЕЂЕЊЕ ЗГРАДА – Потисани први уговори, радови чим отопли

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )