ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО: У ЈАДРАНСКОЈ ЛЕШНИЦИ КАНАЛ ПРЕТРПАН СМЕЋЕМ – Повремено чишћење не решава трајно проблем

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО: У ЈАДРАНСКОЈ ЛЕШНИЦИ КАНАЛ ПРЕТРПАН СМЕЋЕМ – Повремено чишћење не решава трајно проблем

Наша читатељка из Јадранске Лешнице указала нам је на проблем који је годинама присутан у ромском насељу. Како каже, канал који води кроз ово насеље препун је разног отпада, највише пластичних боца. 

– Нико не покушава да реши овај проблем, не знам ни које су институције надлежне за то. Све ће бити још много теже  када почну пролећне кише, јер ће се вода из канала изливати – каже она


Драган Тодоровић, председник Савета месне заједнице Јадранска Лешница, каже да је и те како упознат са овим проблемом. У питању је канал дужине око 500 метара који је пре три године  избетониран захваљујући локалној самоуправи, Уницефу и ОЕБС-у. Уз њега је једним делом и асфалтиран пут, а некада је на овом делу био поток.

–  Прошле године, када је требало да дође делегација из организација које су помогле да се поток регулише, организовао сам акцију чишћења у којој је учествовало само нас петоро. Најдебљи крај сам извукао ја, морао сам да силазим у канал да вадим бачену ћебад, шпорете, флаше, одећу… После тога сам се и разболео јер је у каналу била велика вода. Међутим, недуго после тога, мештани су својом небригом поново затрпали канал ђубретом. Ево сад сам у ромској мали са једним чланом савета и замолио сам их да сами организују акцију чишћења или да ја то учиним – каже он.

Напомиње да је подносио захтеве Комуналној инспекцији и да су инспектори излазили на терен, али је проблем у томе што не може да се утврди ко баца смеће. Истиче и добру сарадњу са ЈКП “Наш дом” чије екипе дођу по смеће које се покупи у акцији чишћења и одвезу га на градску депонију.

– То је два-три сата посла, али нити мештани хоће да раде, нити хоће да слушају да не бацају смеће. Планирам да акцију чишћења спроведемо за петнаестак дана, да мало отопли, ако крену кише или велики снегови па се отопе, може доћи до поплаве – каже Тодоровић.

Како истиче, ускоро се опет очекује посета делегације која је уложила у малу јер треба да се легализују домаћинства и њихови плацеви како би сви могли да добију струјомере, водомере. Ових дана, као и сваке године, планира се акција посипања путева, али то је, како каже, “бацање и материјала и пара када мештани не затварају славине па вода тече и односи оно што је насуто, више штете него користи”.

– Мислим да има и три милиона дуга за градску воду, вода се стално просипа, сви вентили на чесмама су одврнути, нико их не затвара. Планирамо да асфалтирамо пут до последње куће у мали, али не можемо јер они нису власници тих катастарских парцела, локална самоуправа је почела легализацију – истиче Тодоровић.

Мештанин Миле Бојић каже да је Комуналној инспекцији пријавио човека који је бацио грађевински шут насред улице, али да нема повратну информацију да ли је она излазила на терен и казнила несавесног мештанина. Каже да ђубрета има не само у каналу, већ и испред три-четири куће на почетку мале, на улици.

– Сви бацају у тај канал, иако има контејнер на раскршћу поред реке. Можда би решење било да сви добију пластичне канте које би празниле екипе предузећа “Наш дом”. Ако испред нечије куће пронађу смеће, домаћина одмах казнити. Али и ту постоји проблем јер камион, када уђе у малу, нема где да се окрене. Био би потребан мањи камион, али нисам сигуран да га они имају. Драган и ја смо разговарали и о могућности да се на крају мале откупи део плаца од власника само колико је потребно да се направи окретница, али се поставља питање да ли ће човек хтети да прода – напомиње Бојић.

И он указује на проблем несавесног трошења воде.


–  Вода је уведена на захтев месне заједнице, а водомер је заједнички за сва домаћинства у улици. Проблем је што они који имају чесме у двориштима намерно не затварају вентиле, а реч је о води за пиће, она тече и по улици. Ја живим на узвишењу и због тога већ петнаест дана немам воду. У ромском насељу има око двадесет домаћинстава са по више чланова у некима чак и по десет. Све се чини да се нама који овде живимо побољаша квалитет живота, али одговорно тврдим да 70 одсто становника мале то не цени – каже Бојић.

И Тодоровић и Бојић се слажу да се организовањем акције чишћења неће постићи трајно решење, неће проћи дуго и све ће опет бити затрпано смећем. Очигледно је да га неће и не могу сами решити, на потезу је локална самоуправа. 

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО: УЛИЦА БРАЋЕ ЈУГОВИЋА – Решени власнички односи

НАШИ СМО – Милена

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )