СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ – Еколошко писмо градској власти

СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ – Еколошко писмо градској власти

Чланови Градске организације Српског покрета Двери (ГО Двери) предали су данас у писарници градске управе ”еколошко писмо” упућено градоначелнику, председници Скупштине града, начелнику градске управе и одборницима, и одржали конференцију за медије испред зграде градске управе.


Координатор СП Двери за Мачвански округ Александар Илић прочитао је писмо са девет тачака у којем се поставља и питање када ће бити узет у обзир ”велики отпор” становништва и поништен, како се наводи, нелегитиман Просторни план за пројекат ”Јадар”. Поред тога траже се и одговори на питања када ће се и како надокнадити штета настала због истражних бушотина компаније ”Рио Сава eксплорејшн” у оквиру пројекта ”Јадар”, када ће се и како санирати јаловиште у Зајачи и престати изливање јаловине у Штиру брзином од 50 литара у минути. Такође се постављају питања у вези са уклањањењем гаса CS2 из некадашње ”Вискозе” и осталих отровних материја, када ће у Лозници бити постављен мерач загађености ваздуха, када ће бити направљен катастар загађивача у Лозници, када ће се еколошка такса плаћати према величини загађивача и када ће бити уклоњене дивље депоније.

 – Тражимо и увид у поступање са отпадним водама у фабрикама ”Минт” и Адијент”, као и увид у план ископавања шљунка и другог речног материјала – рекао је Илић.


Славиша Милетић, председник Градске организације и потпpедседник Извршног одбора СП Двери, нагласио је да се покренуте теме тичу свих, без обзира на политичку и идеолошку припадност и позвао грађане да се придруже ”борби за чист ваздух”.

– Позивам и самосвесне припаднике власти да заједно станемо у борбу пrотив свега што смо навели као опасност за грађане Лознице и околине, а сигуран сам да ће ово у будућности прерасти и у међународни проблем. ”Рио Тинто” има једино дозволу за истражне радње, ми то већ неколико година пратимо и до сада није било потребе да се активирамо. Сада је и свест грађана дошла до ниова да ово можемо да покренемо као озбиљан проблем. Ми смо више пута покушавали да добијемо информације о истражним и будућим радњама у инфо-центрима ”Рио Тинта”, али смо само добили број телефона једног човека на који се није јављао, а информације у пар одштампаних летака нису довољне – рекао је Милетић.


Он тврди да просторни план који је усвојила Скупштина града није легитиман јер јавност, нарочито стручна, како каже, није била укључена у довољној мери и да је план толико измењен да се његова легитимност доводи у питање. Милетић је изнео и тврдњу да је хемијски састав воде са извора у околини бушотина промењен и да на неколико десетина метара око истражних бушотина више не расте вегетација те да је земљиште ”трајно девастирано”.

Председник ГО Двери поставио је и питање градоначелнику Лознице када ће УГ ”Заштитимо Јадар и Рађевину” доставити тражени записник са састанка са директорком ”Рио Сава Експлорејшн” и да ли је истина да се врши притисак на запослене у градској управи и јавним предузећима да ”уходе” представнике опозиције у граду. Запитао је и да ли је истина да и припадници МУП-а ”уходе” чланове опозиционих странака и, ако јесте, ко их плаћа за то.

Милетић је нагласио и да са удружењима грађана која се противе остваривању пројекта ”Јадар” сарађује као мештанин Доњих Недељица, а не као председник ГО Двери.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ИЗ ГРАДСКОГ БУЏЕТА – Црквама два и по милиона динара

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Више од стотину новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )