НОВИ ПОКУШАЈ У ЛОЗНИЦИ – Подмлађивање села

НОВИ ПОКУШАЈ У ЛОЗНИЦИ – Подмлађивање села

Супружници у доби до 43 године могу остварити  право на доделу бесповратних средстава из градског буџета за куповину, реконструкцију, или изградњу куће на селу површине до сто квадратних метара, односно до 20 квадрата по члану породице. Породица то право може остварити само једном у износу до највише 600.000 динара


На последњем скупштинском заседању усвојена је одлука о додели бесповратних средстава из градског буџета младим породицама за куповину, изградњу и реконструкцију куће са окућницом на сеоском подручју. Овим Лозница по други пут у последњих неколико година покушава скупштинском одлуком да створи услове за повратак младих на сеоско подручје.

Владимир Радојчић, начелник градске управе, у свом обраћању однорницима рекао је да је циљ оживљавање села тако што би се млади људи на територији града Лознице или су пореклом из Лознице, подстакли да остану, односно започну живот на сеоском подручју. Како је прецизирано у освојеној одлуци, млада породица јесте брачни пар супружника појединачно млађих од 43 године или родитељ који живи са једним или више малолетне деце. Право на доделу бесповратних средстава могу остварити за куповину, реконструкцију, или изградњу куће површине до сто квадратних метара, односно до 20 квадрата по члану породице. Породица то право може остварити само једном у износу до највише 600.000 динара. Неки од услова су и да је подносилац захтева држављанин Србије, да има пријављено пребивалиште на територији града Лознице, односно за избегла и интерно расељена лица је то најмање годину дана пре подношења захтева, да на градском и сеоском подручју Лознице и Србије у својини немају објекат за становање. Право на овакву врсту помоћи имају породице чија су укупна примања свих чланова на месечном нивоу нижа од две просечне месечне нето зараде у Лозници.

Лозница је први покушај да врати младе у сеоско подручје имала пре неколико година. Тада је донета скупштинска одлука о издвајању пет милиона динара за куповину кућа на селу, са окућницом до 50 ари, за младе брачне парове који немају запослење ни решено стамбено питање. Неки од услова првог јавног позива за кућу на сеоском подручју били су да бар један супружник најмање три године има непрекидно пријављено пребивалиште на територији Лознице, да супружници нису старији од 40 година, а предност су имали просветни и здравствени радници, пољопривредни инжењери и техничари као и ветеринари. Тада су из градске управе саопштили да се за сеоске куће интересовало више од 50 брачних парова из разних крајева Србије. Четири брачна пара предала су документацију, а два су испунила услове. На крају је потписан само један уговор са брачним паром о куповини сеоске куће у Горњој Ковиљачи. Помоћник градоначелника Дејан Сталовић подсетио је одборнике на ту одлуку.

– Тачно је да смо имали сличну одлуку којом смо желели ојачати сеоска подручја. Било је много заинтересованих, али смо тај начин финансијски помогли само једну породицу. Сагледали смо све и решили да сада спустимо критеријуме. Важно је да то буду млади брачни парови, без обзира на занимање, који хоће да живе на селу – казао је он.


Градско веће ће најкасније до 31. марта, у складу са планираним новцем у градском буџету, расписати јавни позив, а предвиђено је да за почетак то буде око два и по милиона динара. Хоће ли се више младих породица одлучити да се скући у неком од лозничких села и да ли ће овај покушај подмлађивања села бити успешнији од првог, видеће се за који месец. Град жели да се то деси и да у склопу политике равномерног развоја подмлади лозничко сеоско подручје.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРОЛЕЋНИ ДАН – Данас топло, ускоро снег

СТАДИОН НА ЛАГАТОРУ – Градња од априла

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )