ИЗ ГРАДСКЕ КАСЕ – Подршка ученицима

ИЗ ГРАДСКЕ КАСЕ – Подршка ученицима

Градско веће је донело решење о начину финансирања исхране ученика са сметњама у развоју и ученика са инвалидитетом. Према речима Тање Глишић Матић, начелнице Одељења за друштвене делатности, оно се односи на ученике који имају решење интерресорне комисије о праву на бесплатну ужину, а обавеза школа је да градској управи пошаљу захтев и број ученика који имају то право. Школама локална самоуправа пребацује новац, а оне бирају ко ће набављати ужину за ученике.


– Бесплатни уџбеници су за ученике основних школа који имају сметње у развоју, чији су родитељи корисници новчане социјалне помоћи, која су на породичном смештају на територији Лознице, као и децу палих бораца, или инвалида рата. Ово права већа су од оних утврђених законом. Принцип је да нам се школе јаве, ми им пребацујемо новац, а оне набављају шта је деци потребно. У буџету је око три и по милиона намењено за ове две подршке, финансирања исхране ученика и бесплатне уџбенике, али никада то не буде сасвим искоришћено зато што се стално дешава да неки републички фондови, министарство, али и различите организације купе уџбенике тако да долази до преклапања – објаснила је она.

На седници Градског већа донето је решење о финансирањиу такмичења на територији Лознице, али и свих ученика који иду ван града на међународна, републичка или регионална такмичења. Ако је такмичење  у Лозници, град финансира одређени износ по ученику зато што је потребно платити професоре  који ће бити контролори, ужину за децу и слично. Уколико је такмичење ван Лознице, дневница за ученике и наставнике је минимално две хиљаде динара, а град излази школама у сусрет када је потребан превоз и градским комбијем децу одвози и враћа са такмичења, каже Глишић Матићева.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТЕМПЕРАТУРА ИСПОД НУЛЕ – Још данас могућ снег

У ЛОЗНИЦИ – Грађевинска дозвола за атлетску стазу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )