БЕСПЛАТНИ КИЛОВАТИ – Смањен број корисника

БЕСПЛАТНИ КИЛОВАТИ – Смањен број корисника

Право на бесплатну струју, као и претходних година, имају три категорије становништва – корисници дечјег додатка, новчане социјалне помоћи коју добијају преко Центра за социјални рад  и лица са малим или без икаквих  примања. Право на ову олакшицу имају и домаћинства са болесним чланом чије би здравље било угрожено искључењем струје или гаса. Корисници дечјег додатка и новчане социјалне помоћи треба да Одсеку за дечју, социјалну и примарну заштиту у градској управи доставе  решење да су стекли  право на ова примања и аутоматски ће добити и право на бесплатне киловате. Како нам је рекла Радојка Станковић, шефица овог  Одсека, једино лица која имају мале пензије или немају никаква примања први пут могу да поднесу захтев за бесплатне киловате  у току целе године, када год то хоће,  а ако су стари корисници и желе само да обнове захтеве, треба то да учине месец дана пре завршетка старог решења, односно од 1. до 31. децембра. У овом периоду поднето је 149 захтева за обнову статуса енергетски угроженог купца.


– Да би остварили своје право на бесплатну струју или гас, домаћинства морају да испуне одређене материјалне и стамбене услове. Висина цензуса за наредну годину остала је непромењена. За једночлано домаћинство цензус, односно граница, јесте месечни приход до 14.848,60 динара, са два и три члана до 21. 619,25 динара, са четири и пет чланова 28.385,45 динара, са шест  и више чланова 35.696, 30 динара. Такође, за једног члана стамбени простор може да буде величине до 30 м2, за два члана до 42 м2 с тим, да може да се толерише  још 10 квадрата, за три до 55 плус такође,  још  10 квадрата, за четири  члана до 65 м2, за пет до 75м2 и за шест и више члланова породице стамбени простор може да буде до 85 квадрата  – истиче Станковићева.

Како каже, они који добију право на умањење рачуна за струју могу да потроше  само онолико колико је прописано. Па тако, једночлано домаћинство које испуњава и стамбене и материјалне услове, може да потроши до 120 киловата бесплатне струје или 35 кубика гаса, двочлано и трочлано домаћинство месечно може да рачуна на 160 киловата струје или 45 кубика гаса, четворочлано и петочлано 200 киловата или 60 кубика гаса а породице са шест и више чланова могу да потроше а да не плате 250 киловата, односно, 75 кубика гаса.

 – Ако се захтев обнавља, није потребно доставити сву документацију као и први пут, већ само податак о оствареном приходу и изјава да нема промена у имовинским односима у породици. Они који први пут подносе захтев треба уз нега да приложе личне податке о свим члановима породице, да ли су на редовном школовању, да ли су запослени или не, висину прихода, податке о стамбеном простору који користе и да ли се статус угроженог купца односи на струју или гас. Остала документа, уверење из катастра, Управе прихода и локалне пореске администрације, НСЗ, набављамо ми по службеној дужности – објашњава Станковићева.


Право на бесплатну струју ове године остварило је 1.950 корисника а лане их је било 2.063. Како објашњавају у овом Одсеку,  до смањења је дошло је из раличитих разлога, поједини корисници су стекли право на пензију, неки су се запослили, смањен је и број корисника дечјих додатака или чланова породичног домаћинства.

Предуслов да се добију бесплатни киловати и кубици гаса је да су сви ранији рачуни уредно плаћени, односно, да нема дуговања. Иначе, буџетом за 2021. годину за енергетски заштићене купце предвиђено је 1,3 милијарде динара, што је мање него ове године.  

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГУСТА МАГЛА НА ПОДРУЧЈУ ЛОЗНИЦЕ – Опрезно у саобраћају

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Првог радног дана нове године 188 новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )