ПОСКУПЉЕЊА У НОВОЈ  ГОДИНИ – Рачун за воду увећан због нове таксе

ПОСКУПЉЕЊА У НОВОЈ  ГОДИНИ – Рачун за воду увећан због нове таксе

Одлуком Скупштине града, Лозничани од јуче сваког месеца, поред утрошене и испуштене воде, плаћају и накнаду за погонску спремност у фиксном износу без обзира на количину утрошене воде. Колики ће износ бити, утврдиће Надзорни орган  ЈП “Водовод и канализација”  уз сагласност Градског већа.

Струја скупља за 122 динара


У јеку грејне сезоне, од 1. фебруара, поскупеће струја и то за 3,4 одсто. Рачуни за струју биће увећани за 122 динара што значи да ће просечни рачуни за утрошену електричну енергију уместо 3.600 износити 3.722 динара. Подсећамо, струја је последњи пут поскупела, такође у зимском периоду, 1. децембра 2019. године и то за 3,9 одсто, односно за око сто динара.

Бензин поскупљује за око 4 динара по литру

С обзиром на то да је у последњих месец и по дана вредност нафте на светским берзама порасла за 33 одсто, реално је очекивати и скоро поскупљење горива на бензинским пумпама. Оно би већ овог месеца могло бити скупље од два до четири динара по литру.

По паклици још 10 динара

Предлогом измена и допуна Закона о акцизама, у наредне четири године очекује се поскупљење обичних цигарета и несагоревајућег дувана. Већ од овог месеца пушачи ће за паклицу цигарета морати да издвоје десет динара више. Разлог поскупљења је увећање специфичне акцизе за динар и по по паклици. Све до краја 2025. године специфична акциза увећаваће се за 1,5 динар. Најефтинија паклица цигарета коштаће 270 динара.

ТВ претплата 299 динара


И поред обећања да ТВ претплата неће бити наплаћивана, ипак је донета одлука да се од 31. децембра 2015. године за њу плаћа “симболичних” 150 динара. Крајем 2018. године она поскупљује на 220 динара, а од јануара прошле године за њу смо морали да издвајамо 255 динара. Ново поскупљење стиже овог месеца па ћемо за ТВ таксу плаћати 299 динара. Као разлог за поскупљење наводи се “да је то најцелисходније решење за потребе несметаног обављања делатности јавних медијских сервиса”.

Скупље банкарске услуге

Сви који имају рачуне у банци од наредне године основне банкарске услуге мораће да плаћају више 15 до чак 60 одсто. Већ од марта одржавање рачуна у неким банкама уместо 160 коштаће 190 динара, за СМС обавештења месечно ће се плаћати сто уместо 70 динара, а минимална накнада за исплату кеша на банкомату или шалтеру друге банке коришћењем платне картице, уместо 150 биће 200 динара. Услуга замене украдене или изгубљене картице уместо 300, коштаће 500 динара. На томе се није стало, уведен је и нови намет – накнада од 40 динара за упит стања на банкомату уз помоћ кредитне картице.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВОГОДИШЊЕ ПРОЛЕЋЕ – Још данас топло и сунчано

У НОВОЈ ГОДИНИ – Половина грађана очекује економске потешкоће

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )