ТРЕЋИ ИЗВЕШТАЈ БИРН-А О ЕКОНОМСКОЈ ОДРЖИВОСТИ МЕДИЈА – Оглашавање и економска одрживост

ТРЕЋИ ИЗВЕШТАЈ БИРН-А О ЕКОНОМСКОЈ ОДРЖИВОСТИ МЕДИЈА – Оглашавање и економска одрживост

БИРН Србија објавио је нови извештај посвећен економској одрживости медија у дигиталном окружењу,  у оквиру пројекта  Где је место медија у новим политикама управљања интернетом?

Као један од највећих проблема економске одрживости медија препознат је све већи уплив друштвених мрежа у медијску економију, али и криза традиционалних модела оглашавања.


Уводећи нове тржишне играче, нову технологију производње и дистрибуције садржаја, као и нове (пословне) односе са публиком и оглашивачима, дигитално окружење додатно усложњава медијски систем, угрожавајући финансијски опстанак медија, наводи се у извештају БИРН-а.

И поред продаје огласног простора и производње медијског садржаја, у Србији држава и даље игра главну улогу на тржишту и тако негативно утиче на тржишне односе.

Тржиште дигиталног оглашавања бележи константан и стабилан раст, али највећи део новца за оглашавање није усмерен ка медијима, већ компанијама као што су Гоогле и Фацебоок на име оглашавања на овим платформама.

Додатни изазов за медије представља и питање како мотивисати публику да плати за произведени садржај, с обзиром на то да је у дигиталном простору понуда садржаја изутено велика, а да су корисници навикли да до њега долазе бесплатно.


У посебно тешком економском стрању су локални медији који се суочавају са проблемом ограниченог тржишта локалних оглашивача, малим капацитетима за прилагођавање онлајн сфери, као и нетранспарентном дистрибуцијом новца из локалних самоуправа.

Економска одрживост важан је аспект медијског промишљања јер је у директној вези са медијским слободама и уређивачком независношћу – што је медиј сиромашнији, под већим је притиском финансијера.

Трећим извештајем БИРН-а обухваћени су и модели директног финансирања од стране публике, онлајн оглашавање, као и проблем ауторских права.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БОКС: СУПЕР ЛИГА – Рокица против Војводине

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Мање од 3.000 активно оболелих

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )