ПРЕДСТАВЉЕНА „ПОДРИЊСКА СИНИЈА“ – За бољи пласман локалних производа

ПРЕДСТАВЉЕНА „ПОДРИЊСКА СИНИЈА“ – За бољи пласман локалних производа

Иако је планирано да завршница вишемесечног пројекта „Подрињска синија“, коју реализује Удружење грађана „Нимбус“ из Лознице, буде организована пред стотинак званица, представљање је организовано у складу са епидемиолошким околностима уз поштовање мера за спречавање заразе ковидом-19. Дејан Велимановић, председник удружења и један од координатора пројекта, каже да је задовољан постигнутим, мада је пандемија покварила и онемогућила да се реализују неки од планова.


– Пројекат „Подрињска синија“ финансирала је Европска унија и у њему је учествовало десет произвођача са територије нашег града. Међу њиховим производима су мед, грнчарија, различите рукотворине, производи од малине, сир и сви се могу погледати на сајту www.podrinjskasinija.co.rs који је за ову намену недавно покренут. Сајт је обједињен за све те произвођаче с тим да је на почетку пројекта укључено њих десет, а домен је отворен за сто произвођача – објашњава Велимановић.

Циљ пројекта је креирање амбијента за олакшан приступ локалном и регионалном тржишту произвођача традиционалних производа, базиран на успостављеној мрежи локалних произвођача, корпи локалних производа и афирмацији принципа зелене економије, а Велимановић истиче да је план да на пролеће пројекат буде настављен.


– Мало нас је корона омела у плановима да путујемо Србијом, али су сви произвођачи прошли три обуке које смо имали, од брендирања до заштите географског порекла, дали су своје сугестије и по њиховој жељи и нашој заједничкој идеји штампани су рекламни флајери. Задовољан сам резултатима с обзиром на то да у оваквим околностима нисмо могли да радимо пуним капацитетима. Пројекат је трајао четири месеца, али смо због епидемије добили продужење на пет месеци, од 15. јула до 15.децембра и у том периоду смо се трудили да укључимо људе који већ сарађују и са градском Туристичком организацијом и који се појављују на сајмовима и базарима. Од сада су они доступни и преко интернета на сајту који за само 15 дана има око 450 посета. То је нешто ново и надамо се да ћемо у сарадњи са локалном самоуправом и Туристичком организацијом успети да изградимо један од најбољих сајтова за ову намену – поручује Велимановић додајући да очекује произвођаче из целог Подриња, као и то да је већ седам нових заинтересовано да буде на том сајту.

Како је објаснио, на том месту, после Нове године моћи.ће да проширују мрежу сарадника, али и да остварују директну продају својих производа. План је био да УГ „Нимбус“ до краја ове године одржава сајт, али је у договору с произвођалима тај рок продужен до 2022.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРОСЕЧНЕ ЗАРАДЕ – Дванаест хиљада испод просека

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Преминула три ковид пацијента

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )