МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА – Угрожени морају бити заштићени

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА – Угрожени морају бити заштићени

Међународни дан људских права, 10 децембар, обележили су данас у Омладинском центру Град Лозница, Канцеларија за младе и Удружење ”Реч и дело”, а акценат је стављен на права најугроженијих у време пандемије ковида-19.

Начелница одељења за друштвене делатности градске управе Тања Глишић Матић указала је на то да су се ставови грађана о угрожености људских права ове године променили и сада, према истраживању Београдског центра за људска права и ”Стратеџик маркетинга”, највише њих сматра да им је најугроженије право на здравље.


– Прошле године највише грађана сматрало је да им право на рад најугроженије, али се ове то због епидемије променило. Они сматрају да им је право на здравље најугроженије због тога што недовољно људи одговорно схвата своју и туђу безбедност и неодговорно се понаша у оримени епидемиолошких мера угрожавајући тако друге. Грађани су се осећали угрожено у продавницама, апотекама и у сличним ситуацијама које нису могли да избегну – каже Глишић Матићева.

Она наводи да је Град предузео низ мера са циљем да се управо у овој области поправи ситуација. Од почетка епидемије до данас све ромске породице представници града су посетили у сарадњи са Црвеним крстом и однели три пакета помоћи.


 – Сматрамо да нису сви у овом тренутку подједнако угрожени и да су жене жртве насиља, особе са инвалидитетом и Роми посебно рањиви и због тога се на том пољу највише радило. Битно нам је да све ромске породице имају довољно средстава за личну хигијену и дезинфекцију. Када се ради о женама жртвама насиља показало се да је број пријављених случајева знатно повећан и зато, када говоримо о људским правима, управо то имамо у фокусу. Право на живот, на слободу кретања и личну имовину, та основна људска права, ускраћена су женама и деци жртвама насиља – навела је Глишић Матићева.

Жртве насиља морају знати да постоје механизми заштите, да постоје сигурна кућа, полиција, тужилаштво, суд и Центар за социјални рад који ће заједнички радити да заштите жртву и да насилника удаље из породице, каже наченица Одељења за друштвене делатности, посебно истичући важност благовременог пријављивања насиља.

Представница једног од организатора обележавања Дана људских права Татјана Јовичић, председница УГ ”Реч и дело”, каже да је овоај догађај завршни у обележавању још једног значајног датума, Дана борбе против насиља над женама, и крај акције ”Шеснаест дана активизма”.

– Ове године Дан људских права обележавамо под слоганом ”Опорави се боље – заложи се за људска права” због пандемије ковида-19 и ради стварања једнаких могућности за све и решавање неуспеха и разочарања којима смо били изложени због епидемије. Она је појачала све оно што је и само било склоно да оде на негативну страну. Насиље у породици се појачало као и сиромаштво, а и млади осећају последице епидемије. Њихова права постоје, попут пшрава на слободно кретање и школовање, али у облику који много тога ограничава. Ми не можемо овим обележавањем постићи ништа спектакуларно, али можемо да скренемо пажњу јавности да свако од нас почне да размишља шта може да учини за себе и заједницу – каже Јовичићева.


Универзална декларација о људским правима усвојена је 1948. године, а две године касније, на данашњи дан, Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 10. децембар Даном људских права. У првом члану Декларације стоји: Сва људска бића рађају се слободна и једнака у достојанству и правима, али борба да се то заиста и оствари и даље траје. Декларација је 1968. постала обавеза за све чланице међународне заједнице и основа је свих касније донетих споразума о људским правима.

Не сме се заборавити да су људска права сваког човека стечена рођењем и као таква су неотуђива и недељива, без обзира на националност, етничко порекло, веру, боју коже, пол, језик, држављанство или било које друго својство. Људска права у Србији загарантована су Уставом, законима и ратификованим међународним споразумима.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОДСТИЦАЈИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ – Завршени конкурси

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници највише новозаражених у једном дану

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )