ДА ЛИ ИМАМ ПРАВО?

ДА ЛИ ИМАМ ПРАВО?

Да ли је тржишна инспекција надлежна да штити повређена права потрошача?

– Права потрошача регулисана су Законом о заштити потрошача који регулише однос  између физичког лица  као купца са једне стране и са друге стране трговца, односно правног лица или предузетника. С обзиром на то да је реч о грађанско-правном односу,  који се заснива на вољи грађана, држава се у те односе не меша, па самим тим и тржишни инспектор као представник државне управе није надлежан да решава сваки појединачан случај који настане између продавца и купца. Овлашћења тржишног инспектора су Законом о заштити потрошача таксативно набројана, те он има овлашћења да спроводи надзор и испитује да ли трговац односно продавац издаје рачун, истиче цене, да ли доставља потрошачу пратећу документација уз робу, да ли се потрошачу издаје  гарантни лист, да ли трговац прима, евидентира, одговара на рекламацију и уколико се утврде неправилности налаже се трговцу да их отклони или може изрећи привремену меру забране промета робе, односно пружање услуга.

Која ми  правна средства стоје на располагању уколико ми трговац не уважи рекламацију, а роба коју сам купио је имала недостатак?

– Потрошач има право да уложи  приговор удружењу потрошача, затим спор може покушати решити  вансудским путем и последња могућност потрошача, ако не успе са претходним средствима, јесте свакако судска заштита. Важно је истаћи да првих шест месеци од куповине робе за коју сматрате да има недостатке, терет доказивања је на трговцу који током поступка мора да докаже да роба у тренутку куповине није имала недостатке, након шест месеци терет доказивања је на купцу.

Да ли робу коју поручим преко интернета могу одмах да вратим и да захтевам да ми се врати новац без могућности замене за другу ствар?


– Уколико сте поручили робу преко интернета, имате право да је у року од  14 дана вратите без навођења разлога одустанка. Потребно је да попуните одустаницу која вам је претходно уз уговор трговац проследио. Након пријема одустанице, трговац има рок од 14 дана да вам новац врати.

Одговара: Катарина Павловић, адвокат

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )