ГОРЊА БОРИНА – Село добило асфалт

ГОРЊА БОРИНА – Село добило асфалт

Пре четири године Горња Борина која је од Лознице удаљена само шеснаест километара, била је једино лозничко село које није имало ни метар асфалта, мештани кажу да је исправније рећи – ни милиметар асфалта. Те године, уз помоћ локалне самоуправе, урађен је пројекат за изградњу  пута Зајача – Горња Борина у дужини од 2.330 метара и кренуло се са радовима. Асфалтирано је 1.330 метара пута, али су радови прекинути због санације депоније фабрике у Зајачи. Према речима Милорада Љубинковића, председника Савета ове месне заједнице, у уторак је коначно завршено асфалтирање и преосталих 970 метара. Пут је широк 4,30 метара.


– Стигли смо до раскршћа где се налази и гробље па настављамо даље. Некада је аутобус ту излазио па се мештани надају да ће опет бити успостављена линија да се одвози и довози ово мало ђака и људи што је остало. Боримо се да одржимо село, урађен је и пројекат за асфалтирање пута у дужини од километар и по  који ће водити  према Којићима, затим пројекат за асфалтирање пута до школе. И ту нећемо стати – каже Љубинковић.

Како каже, мештани су изузетно захвални јер до сада нико није обратио пажњу на њих. Надају се да ће бити настављени радови на асфалтирању и других путева у овом планинском селу које има четрдесетак домаћинстава. У издвојеном одељењу ОШ “Вук Караџић” тренутно има троје ђака, али се надају берићетнијим годинама и по питању наталитета.

Кажу да свако село треба да има школу, цркву и продавницу. Горња Борина већ одавно има школу и продавницу а од ове године и цркву. Храм је посвећен Сетом Јустину Ћелијском, а подигли су га мештани, повратници из иностранства Милутин Перић и његова сестра Љубица, док је плац за изградњу цркве поклонио Радомир Перић. Мештани, који су физичким радом помагали изградњу храма, кажу да црква представља понос села, изграђена је у бакру, осликана је и ретко које место може да се похвали овако лепом грађевином. Служба се држи и по три пута  у току месеца, а обавља је свештеник зајачке цркве. 

Због новог, асфалтираног пута, мештани сада размишљају другачије него ранијих година,  имају много више оптимизма. Како кажу, рађају се деца, а ваљда ће  неко доћи и остати у овом селу сада када имају пут, јер су одмах и услови за живот бољи.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

РЕКОРД НА ЗВОРНИЧКОМ ЈЕЗЕРУ – Уловио шарана од 27 килограма

У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ „ВУК КАРАЏИЋ“ – Децембар планиран за бројне радове

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )