СРАМОТА – Упропашћене ’’Степенице знања’’

СРАМОТА – Упропашћене ’’Степенице знања’’

Уместо да у понедељак буду званично ’’отворене’’ и постану кутак који на несвакидашњи начин улепшава град, ’’Степенице знања’’, од шеталишта ка ’’Антиној’’ школи, су унакажене.  Насловне стране на степеништу, а на бочним странама наслови књига испрскане су црним спрејем тако да муралу, нажалост, нема спаса.


Поводом овог догађаја данас се медијима обратио Бојан Лучић, координатор Омладинског центра, који је подсетио да иза осликавања мурала стоји Канцеларија за младе, у сарадњи са Тимом за будућност Лознице и уметничком радионицом ”Машта башта”, и да су ”Степенице знања” прошле на конкурсу ’’Шта нам тешко’’ Министарства омладине и спорта.  

– Хтели смо на овај начин да ставимо акценат на дела најпознатијих српских књижевника и уједно улепшамо део нашег града. Нажалост, то је спречено шврљањем по муралу који није још потпуно ни завршен и морали смо да обуставимо пројекат. Нисмо могли више то да наставимо ни са средствима, ни просто енергијом јер се константно дешавало да увече неко, или неки непознати починиоци, побацају заштитне ограде и цепају целофан. Адмир Половина својски се трудио да ово уради што боље и пређе преко свих препрека које су се дешавале последњих дана да овако леп мурал приведемо крају. Није у реду да неко уложили труд, рад и енергију, а да то буде уништено. Овај мурал био је намењен не само младима него свим суграђанима који овуда пролазе и било је много позитивних коментара за ово што је овде рађено. Нажалост, због неких појединаца или групе људи која нема исто мишљење дошли смо до оваквог епилога. У реду је да размишљамо различито, да се нама нешто не свиђа, али не треба то да уништвамо, пођимо од тога шта би било да ми уложимо сате рада, а да неко то уништи. Случај је пријављен полицији и верујем да ће она урадити свој посао и пронаћи починиоце – рекао је он.

Позвао је суграђане да дају предлоге како можемо наш град направити лепшим и изразио наду да се овакве ствари више неће дешавати. Марија Бабић, која је у оквиру ’’Тима за будућност Лознице’’ дошла на идеју за ‘’Степенице знања’’, каже да је намера била је да се промовише Лозница нечим што не постоји у осталим градовима и, уједно, скрене пажња на читање и ћирилицу коју треба да негујемо, због чега су и одабрани наслови српских писаца.

– Желели смо да град изгледа лепше, да мотивишемо младе, али то није уродило плодом. Ово што се десило  није став већине грађана, младих и деце, већ неких група или појединаца и не знам како су себи дали за право да  униште нешто овако. Многи суграђани су исказали жаљење што се ово догодило. Треба апеловати на људе да, ако им се нешто не допада, нема потребе да то уништавају и немају права да то раде. Шта би било када би свако од нас уништио оно што му се не допада? Ово води у даље размишљање ако су у питању млади људи, а надам се да нису, шта су њихови следећи кораци и шта би у будућности могли да ураде, уколико им се нешто друго не допадне. Упркос овоме што се десило наставићемо са реализацијом наших идеја с тим што се убудуће мора пажљивије бирати шта се и где ради. Волела бих да свако ко сматра да ово, или било шта друго, није добро да свој допринос и уради нешто лепо и позитивно за наш град, а ми ћемо то подржати. Најлакше је седети и критиковати, али хајде да се уради нешто позитивно – рекла је она.

На надлежнима је да открију починиоца, или починиоце, и санкционишу их у складу са законом. Тако ће послати поруку да нико не може да ради шта му се прохте, а нарочито не да уништава туђи рад јер такви данас користе спреј, а сутра ће можда нешто друго, и много горе, мислећи да им се може.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ХУМАНИ ГЕСТ ФУДБАЛЕРА ЛОЗНИЦЕ – Зелено-бели за Кристину

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Више од 50 новозаражених у Лозници

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )