СТРАТЕГИЈА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У ЛОЗНИЦИ – Заштитити најрањивије групе грађана

СТРАТЕГИЈА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У ЛОЗНИЦИ – Заштитити најрањивије групе грађана

Минулог понедељка на сајту града објављен је нацрт Стратегије развоја социјалне заштите града Лознице 2021 – 2025. и у наредних петнаест дана трајаће јавна расправа. Према речима Тање Глишић Матић, начелнице Одељења за друштвене делатности, добродошли су сваки коментар или критика на предложени нацрт и она  је данас позвала грађане да учествују и наредних дана доставе своје предлоге  и сугестије.

Ова стратегија је јако значајан документ за град који води одговорну социјалну политику, Лозница се убрзано развија и, у складу са тим, има прилику да развије и услуге у социјалној заштити, оценила је она и истакла да су важне потребе свих корисника, а посебно оних који су најрањивији.


– У протеклих пет година радили смо на услугама намењеним деци која имају сметње у развоју, имамо услуге дневног боравка ’’Сунце’’ и то добро функционише,  развили смо услугу лични пратилац детета, а сада смо уз помоћ пројекта ’’Swiss pro’’ развили подршку да породица има логопеда, дефектолога, специјалног педагога, клиничког психолога. Све ове услуге су бесплатне за породицу. То нису породице корисници социјалне новчане помоћи, него оне које јесу у социјалној потреби и потребна им је ова подршка. Стварамо потребне услове, а на људима је да искористе то што им град пружа – каже она.

Како Глишићева истиче, ова Стратегија се разликује од прошле зато што за циљну групу нема људе који су корисници новчане социјалне помоћи него све грађане који су потенцијално у ризику да постану такви корисници.

– Трудимо се да подржимо породицу, будемо подршка у одгајању деце, да се смањи цена родитељства, ако може тако да се каже, омогућимо да се породице осећају сигурно. У Одељењу за друштвене делатности смо протекле четири године интезивно радили на унапређењу слуга социјалне заштите и то је наше стратешко опредељење у наредном периоду. Постоји у стратегији неколико циљева,  најважније нам је да прво обезбедимо лакши приступ услугама социјалне заштите свим рањивим категоријама и да на други начин радимо теренски рад. Да покушамо доћи до људи који се никада нису јавили и неће се јавити ни Центру за социјални рад  ни градској управи, да одемо у села у која се не иде тако често и видимо какве су њихове потребе. Циљ је унапређење постојећих услуга социјалне заштите, помоћ у кући старима, или особама са инвалидитетом, којој је неопходно унапређење, да препознамо људе који никада нису били корисници новчане социјалне помоћи и можда живе близу границе сиромаштва, али се никада не би јавили јер то, можда, сматрају понижавајућим. То су породице на које треба посебно да обратимо пажњу зато што лако могу склизнути у сиромаштво, а ми као град треба да препознамо које су њихове потребе и проблеми, да нађемо начин да им помогнемо да до тога не дође – казала је Глишић Матићева.

Иначе, све примедбе и сугестије на нацрт Стратегије социјалне заштите града Лознице 2021-2025 грађани могу доставити на мејл адресу: tatjana.borojevic@panacea.rs са напоменом да су то примедбе и сугестије за град Лозницу.

Т.М.С

Опширније у штампаном издању

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Фотографије „Између двије империје“

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Још једном близу 200 новозаражених

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )