ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Фотографије „Између двије империје“

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Фотографије „Између двије империје“

Лозничани од данас могу у Музеју Јадра да погледају изложбу фотографија „Између двије империје“ Земаљског музеја из Сарајева. Изложбу је организовао Центар за културу „Вук Караџић“, а поставку чине фотографије Фантишека Топића, фоторепортера из Чешке, који је од 1898. до 1913. године био управник Библиотеке Земаљског музеја у Сарајеву.


– У специфичним околностима приређујемо изложбу, тако да на отварање нису могли да дођу наши пријатељи и колеге из Сарајева, као ни аутор поставке Ернис Шљиво, кустос Одељења за етнологију сарајевског Земаљског музеја. Он је сачинио избор Топићевих фотографија на којима је приказано становништво у Босни и Херцеговини у традиционалним градским и сеоским ношњама, као и свечаним ношњама за посебне прилике са почетка 20. века. Аутор нам је упутио телеграм подршке у нашем даљем раду, а ми позивамо суграђане да појединачно или у мањим групама дођу и до 10. децембра виде ову вредну поставку јер данас на отварању нису могли просуствовати, што је у складу са мерама препорученим у борби против заразе коронавирусом – рекла је Снежана Нешковић Симић, директорка лозничког Центра за културу, и додала да је пред публиком постављено више од 50 црно-белих фотографија великог формата.

Аутор поставке је у телеграму упућеном Лозничанима подсетио да су се „на размеђу векова у БиХ сусреле и две цивилизације – одлазећа османлијска и тек пристигла аустроугарска“ и да то доба „мења и људе у њему“, што је забележио фото-апаратом Франтишек Топић остављајучи око пет хиљада стаклених фото-плоча које се чувају у Земаљском музеју.

– Оне представљају посебну вредност, поготово у том етнографском смислу. На овим фотографијама ћете моћи видјети како су изгледали неки стамбени објекти, неки објекти по којима је БиХ препознатљива, како је изгледала сеоска, како градска ношња, јавни простор, култура, спорт, секуларно образовање – поручио је Шљиво.

Изложба је пре Лознице гостовала у Ужицу током манифестације „Музеји за 10“ и она се реализује као део пројекта „Музејске приче“, чије финансирање је обезбедила Европска унија у оквиру ИПА 2 Програма прекограничне сарадње „Србија – БиХ 2014-2020“. Њоме се уједно и завршавају планиране пројектне активности.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МАЛИ ФУДБАЛЕРИ У БЕОГРАДУ – Јачи од Партизана

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Још једном близу 200 новозаражених

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )