МЛАДИ И ОГРАНИЧЕЊЕ РАДНОГ ВРЕМЕНА КАФИЋА И НОЋНИХ КЛУБОВА – Вирус не ради до шест увече?

МЛАДИ И ОГРАНИЧЕЊЕ РАДНОГ ВРЕМЕНА КАФИЋА И НОЋНИХ КЛУБОВА – Вирус не ради до шест увече?

Одлуком Владе Србије од данас сви кафићи, клубови и тржни центри врата затварају у 18 часова, ради спречавања даљег ширења коронавируса. Ова вест највише је погодила младе, поготово средњошколце. Иако су мишљења подељена, око неких питања сви они имају подједнак став.


Услед настале ситуације због пандемије коронавируса, наш живот је постао подложан свакодневним променама. Наше навике, које смо до скоро без размишљања примењивали, сада су ограничене или, чак, онемогућене. Зато млади, без разлике, сматрају да су у читавој овој гужви управо они највише оштећени у образовном, али и у социјалном погледу.

Мишљења су подељена, када причамо у целини о епидемији коронавируса и свему што је прати. Доста младих не схвата озбиљно ситуацију, те излази у кафиће и клубове без икакве заштите. Не схватају да могу да угрозе не само своје, него и здравље својих најближих. Такође, уколико неко заражен коронавирусом дође на наставу, наравно несвестан да је носилац вируса, може да настане проблем и у школи, где се зараза много лакше преноси. Судећи према разговору са средњошколцима, око 80 одсто њих управо тако размишља и не доживљава епидемију као нешто посебно озбиљно. ”Проћи ће ми пола живота док не прође корона”, рекао нам је један од ученика.

”Шта сад, после шест има короне, а пре тога је нема?” – један је од доста сличних коментара које смо чули од средњошколаца. Није им јасно шта ће се постићи овим системом, а нико им то није ни објаснио нити покушао да то учини, јер ће људи, кажу млади, и даље седети у кафићима до 18 часова. Овакво мишљење има већина наших саговорника.

Са друге стране, иако веома мали број, има и оних који мисле да су мере добре. Тек око 15 одсто њих сматра да је добро што је радно време ограничено, јер ће, верују, на тај начин велики број људи бити заштићен. Много младих данас конзумира алкохол, а посебно у касним вечерњим сатима па ће им то сада бити онемогућено. Таквим понашањем, сматрају они који подржавају мере, могу да угрозе и сопствено и здравље људи из свог окружења, нарочито чланова породице. ”Овако ћемо научити да више причамо са људима, не само да се проводимо и пијемо”, рекла нам је једна млађа ученица.

Корона ће проћи, а ми ћемо даље наставити да живимо. Гледајмо на ову ситуацију, упркос свему, као на нешто позитивно, што нас нечему може и научити. Биће времена и за излажење и за велика дружења, али, ако немамо здравље, онда је све то немогуће.

Тамара Савић

ПРОЧИТАЈ И…

КАМП ЗА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРКЕ – Четири Лозничанке међу најбољима

САЈТ О РЕПРОДУКТИВНОМ ЗДРАВЉУ – Занима те, питај

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )