У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – При крају припреме за нову књигу

У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – При крају припреме за нову књигу

Библиотека Вуковог завичаја своју делатност од почетка године прилагодила је епидемиолошкој ситуацији, због чега су изостали бројни планирани програми и сусрети са писцима. Последње дружење приређено је у марту на концерту етно-састава “Калем”

У градској библиотеци кажу да је овај период, ипак, искоришћен за реновирање делова објекта, унапређење технолошких могућности и припрему за штампање нових књига.


– Основна делатност Библиотеке Вуковог завичаја састоји се у пословима набавке књига и друге библиотечке грађе, њиховој обради, чувању и уступању читаоцима на коришћење. Усмерени на популаризацију књиге и читалачких навика, организујемо бројне садржаје као додатну афермацију писане речи и културе уопште. То су књижевне вечери, трибине, изложбе, радионице, тематска дружења и окупљања при Клубу љубитеља књиге, којих је у прошлој години било стотинак. С обзиром на нужну редукцију ових саџаја, условљену епидемијом, ову врсту афирмације културе смо морали да драстично ограничимо и усмеримо на ,,онлајн” варијанту, тако да са нашим читаоцима, али и бројним пратиоцима из целе Србије и дијаспоре контактирамо путем наше, врло праћене, фесјбук странице – каже Мирјана Пејак, директорка градске библиотеке и додаје да тако публика може да сазна нешто о књижевности и културним трендовима, али и класицима писане речи, путем друштвених мрежа и сајта библиотеке, који је направљен уз подршку Министарства културе и информисања.

Ово министарство је, између осталог, обезбедило и новац за издавање “Сабраних дела проте Игњата Васића”, оснивача лозничке библиотеке, а припреме за објављивање овог значајног писаног документа су у завршној фази.

– У једном тому биће садржани протини “Дневници”, занимљиво историјско штиво, и преведена књига “Устав о степенима сродства из Крмчије, са правилима уопште законом о браку”, својеврстан кодекс из области породичног права. Објављивањем ове књиге, не само да ћемо се адекватно одужити оснивачу наше библиотеке, већ ће она, тим пре што је преведена на савремени српски језик, бити занимљива како историчарима или правницима, тако и великом кругу заинтересованих за историјске догађаје из националне прошлости. Уз то, и поред тешке ситуације настале због вируса ковид-19, и ове године смо наставили с издаваштвом, првенствено наших суграђана, песника и писаца, међу којима ваља поменути Слободана Вујановића, др Марију Лазаревић и др Зорку Тошић – истиче директорка Пејак.


Поштујући све прописане мере за поступање у епидемији, библиотекари су организовали и низ дружења са најмлађима, у намери да им пробуде љубав према књизи чак и пре него што науче да читају. Сва деца предшколског узраста и ђаци прваци имају право на бесплатан упис, коришћење читаоница се не наплаћује, а директорка подсећа да висина чланарина није мењана више од десет година, као и да право на бесплатну чланарину имају добровољни даваоци крви, особе са инвалидитетом, суграђани слабијег имовинског стања, најбољи студенти, док је запосленима у медијима, у знак добре сарадње такође омогућено бесплатно трајно учлањење.

Препознат рад

За свој рад, Библиотека Вуковог завичаја је од Фондације “Краљевска кућа Обреновић” добила признање ,,Светоандрејски крст”, али је због пандемије изостало свечано уручење у априлу, а међу добротворима који су у последње време библиотеци даривали књиге нашли су се писац Велимир Ивановић и његова супруга Марина, Народна библиотека Србије и Ротари клуб “Лозница”, са око хиљаду и по књига.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЖУТИ АЛАРМ ЗБОГ МАГЛЕ – Дан за кишобран

КЈП ’’НАШ ДОМ’’ – Уклањање дивљих депонија

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.  

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )