САРАДЊА ЛОЗНИЦЕ И УГЉЕВИКА – Од спорта до туризма

САРАДЊА ЛОЗНИЦЕ И УГЉЕВИКА – Од спорта до туризма

Представници установа и спортских организација из Лознице и Угљевика потписали су прошле седмице протокол о сарадњи у области туризма, спорта и омладинске политике у присуству  Љубинка Ђокића, помоћника градоначелника Лознице, и Василија Перића, начелника Угљевика. Тим поводом данас је у градској управи одржана конференција за медије на којој је Ђокић оценио да простора за сарадњу између Лознице и Угљевика ’’има и те како пуно’’.


Он је подсетио да Лозница од 2007. има Канцеларију за младе, а већ осам година Омладински центар и циљ јесте да млади буду укључени у све сфере друштвеног живота и буду његов активнији део. Сарадња између младих Лознице и Угљевика одвијала би се кроз заједничке пројекте прекограничне сарадње где би дошли до изражаја размена младих и њихов активизам, каже Ђокић.

– Град смо са више од 60 спортских клубова за чије финансирање из буџета издвајамо више од пет процената, а ако се томе додају средства за Установу за физичку културу, за спорт издвајамо око осам одсто пројектованог буџета. Иначе, град смо који ће ускоро добити фудбалски и атлетски стадион као и терен са вештачком травом. Општина Угљевик има Спортско друштво ’’Рудар’’ које интегрише неколико клубова и желе да направе сарадњу са спортским удружењима Лознице. Она би  за почетак, вероватно, била у оквиру пријатељских утакмица, а касније се проширила на друге активности. Лозница има Туристичку организацију, која ради на промоцији наше туристичких потенцијала, док је Угљевик нема, али жели да је оснује. Ми имамо Вука Караџића рођеног у Тршићу, а они Филипа Вишњића рођеног у селу Горња Трнова, код Угљевика. Они би могли да виде нека искуства наше Туристичке организације и сигурно је много простора за сарадњу – каже Ђокић.

Снежана Перић, директорка Туристичке организације града Лознице, каже да су њихови сарадници у Одељењу за привреду при општинској управи Угљевик, а оно што је изузетно значајно када је у питању такав вид сарадње јесте, пре свега, обострана промоција туристичких потенцијала и производа.

– Промоција је наш основни задатак и до сада смо радили доста на томе у Републици Српској, а сада ћемо направити корак више. То ће бити реципрочно, овде ћемо промовисати њихове туристичке потенцијале, а они тамо наше јер су нама туристи из Републике Српске изузетно важни. Осим тога, важна је блиска прекогранична сарадња и надамо се да ћемо имати много заједничких активности управо код реализације таквих пројеката. Веома нама је важно како регионално  умрежавање тако и прекогранично и очекујемо заиста велики напредак. Наша обавеза биће да пружимо пуну подршку умрежавању свих субјеката у туризму, наших привредних субјеката, удружења и свих осталих који учествују у туристичкој привреди како би дали још већи допринос развоју туризма у Лозници и у Угљевику – рекла је Перићева новинарима.

Наша намера је да повежемо људе који и чине градове, а са обе обале Дрине живи исти народ, каже Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности.


– Пружа нам се  могућност да преко пројекта ’’Људи људима’’ можемо да конкуришемо за различите Европске фондове и заједно реализујемо неке пројекте. Можемо да будемо иницијатори јер преко наше Туристичке организације имамо мало више искуства и капацитета, а тамо поузданог партнера са којим можемо са пуним поверењем градити будуће пројекте у области спорта, туризма и омладинске политике. Сад смо потписали меморандум о сарадњи и чекамо наредне године прве прилике за даљу сарадњу. Она већ постоји на нивоу центара за културу, у Угљевику имају идеју да попут Тршића, направе туристичко место посвећемо Филипу Вишњићу и на тај начин повежу Вуково и место рођења слепог гуслара  и да имамо заједничку туристичку понуду – објашњава она.

Делегације су, иначе, минуле седмице после састанка у згради општине Угљевик положиле цвеће на спомен-обилежје Филипа Вишњића испред истоименог Центра за културу.

Т.М.С

Фото: Градска управа Града Лознице

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОВОДОМ СМРТИ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА – Градоначелник упутио телеграм саучешћа

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Крупњу 19 новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )