НАЈНОВИЈЕ ИСТРАЖИВАЊЕ О СТАВОВИМА ГРАЂАНА ОТКРИВА – Пораст подршке грађана независним и локалним медијима у Србији

НАЈНОВИЈЕ ИСТРАЖИВАЊЕ О СТАВОВИМА ГРАЂАНА ОТКРИВА – Пораст подршке грађана независним и локалним медијима у Србији

Поверење у медије и даље је ниско, али расте број грађана који независне медије препознају као значајне изворе информисања, као и подршка коју су грађани старости од 25 до 55 година спремни да им пруже, закључак је истраживања „Понашање публике и ефекти кампање за подршку независним медијима”. Најновије истраживање ставова грађана Србије открива да 38 одсто испитаника сматра независне медије важним извором информација, док је 18 одсто спремно и да их финансијски подржи, што је за седам процентних поена више него 2019. године.


Недавно завршена кампања “Подржи медије – Независни медији зависе од тебе”,  организована у оквиру УСАИД-овог Пројекта јачања окружења за одрживост медија (eng. USAID Strengthening Media System Project – SMS) покренула је нови талас дијалога о улози независних медија у информисаности грађана Србије, притисцима под којим редакције ових медија раде, али и спремности грађана да финансијски подрже те медије кроз све популарније моделе претплате и чланства, вишекратних или једнократних донација.

Истраживање спроведено у октобру ове године открива да су грађани спремнији да подрже рад независних медија. За разлику од 2019. године када је чак 79 одсто грађана одговорило да не би новчано подржало рад ових медија, данас је тај број значајно мањи  – њих 64 одсто. Исто истраживање показује да да би грађани у просеку били спремни да издвоје 866 динара за подршку медијима, а да су омиљене форме финансијске подршке донације (43 одсто) и претплата (24 одсто).

На питање зашто би подржали рад локалних и независних медија, грађани најчешће као разлог наводе то да се ти медији баве темама које су испитаницима важне и интересантне  (28 одсто), те да им ови медији омогућавају приступ информацијама које немају други медији (11 одсто).

Истраживање даје занимљив увид и у значајне промене у навикама изазване глобалном пандемијом новог коронавируса: данас 43 одсто испитаника бира онлајн плаћање као префериран модел финансијске подршке, за разлику од прошлогодишњих 18 одсто.


Резултати овог истраживања, као и успешни подухвати укључивања публике у финансирање које су недавно реализовали Независно друштво новинара Војводине („Тачка окупљања”) и медији попут магазина „Лице улице”, затим „Маглочистача”, „Пешчаника”, „Данаса” и других, доказују да грађани Србије све боље препознају важност деловања независних медија. Са друге стране, све већи број ових медија омогућава својој публици лаке и једноставне начине пружања финансијске подршке путем онлајн платформи што ће овај вид сарадње медија и грађана Србије учинити још важнијим и делотворнијим.

Истраживање „Понашање публике и ефекти кампање за подршку независним медијима” спровео је ЦЕСИД у сарадњи са агенцијом Цоммунис, за USAID-ов Пројекат јачања окружења за одрживост медија, током октобра 2020. године, на 1.015 испитаника старосне доби од 25 до 55 година, на територији Републике Србије.

Више информација о кампањи “Подржи медије”: www.podrzimedije.rs

Више информација о USAID-овом Пројекту јачања окружења за одрживост медија:  https://www.irex.org/project/strengthening-media-systems

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници више од 50 новозаражених

ИМАШ ПРАВО (5) – Ја вама личну карту, ви мени легитимацију

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )