УСПЕХ ОД ПРЕ 35 ГОДИНА – Саставили укрштеницу од скоро седам метара

УСПЕХ ОД ПРЕ 35 ГОДИНА – Саставили укрштеницу од скоро седам метара

Када су се пре три и по деценије чланови тадашње енигматске секције Радничког-културно-уметничког друштва (РКУД) “Вискоза” из Лознице упутили на такмичење енигмата у Хрватску, знали су да тамо носе добро расположење и чврсту вољу да буду што успешнији. Нису ни слутили да ће тада постићи и веома запажен резултат у изузетно великој и јакој конкуренцији колега из свих крајева  Југославије и Европе

За један дан Лозничани су саставили “крижаљку” дугу скоро седам метара и ушли међу пет првопласираних. На овај догађај подсетио је недавно Душан Ковачевић, један од чланова енигматског тима, а укрштеницу-маратонку развио је у центру града са својим колегом Сретеном Перићем како би за наш лист потврдио своје речи и указао на тај леп догађај и времена која су давно остала иза њих.


– Енигматска секција РКУД “Вискоза”, добро припремљена и расположена, упутила се те давне 1985. године на Међународни крижаљкашки маратон” у хрватски град Ђурђевац да учествује на такмичењу у састављању укрштених речи. Сусрет енигмата трајао је од 24. до 26. маја и укрштеницу је требало састављати током 24 сата, без прекида. Екипу смо чинили покојни Раде Недић, Јованка Пауновић, Сретен Перић и ја, а током 24 сата неспавања саставили смо чак 6,65 метара укрштених речи, односно 19 табли 20 пута 35 квадратића, величине један пута један центиметар. Била је то, и остала, највећа укрштеница јединог српског представника на том сусрету, написана у задатом року – подсећа Ковачевић.

У то време, шампионске укрштене речи енигматске секције РКУД “Вискоза”, биле су изложене, у пуној дужини, у излогу лозничке трговачке куће “Дрина”, односно “Тржном центру”, тако да су и суграђани могли да виде то “енигматско чудо”. Душан је, сплетом околности, када се “Тржњак” празнио за неке нове потребе, успео да спасе и сачува ту укрштеницу, која би, вероватно, завршила у контејнеру. Каже да се с радошћу подсетио на те дане заједно с колегом Сретеном Перићем, који и данас активно саставља укрштенице, од којих су неке објављиване и у Лозничким новостима.


– На том такмичењу било је клубова из разних земаља Европе и бивших република СФРЈ. Ми смо, као секција, представљали Србију и заузели пето место. Прво је освојио енигматски клуб “Чвор” из Бјеловара са укрштеницом дугачком више од 16 метара, а међу бољима били су Пољаци и Мађари. Од тих шест и нешто метара, ја сам саставио скоро три и, сећам се, нисам спавао више од два сата, само да предахнем, док су колеге радиље даље. Иначе, секција је при “Вискози” формирана 1982. године, а три године касније у Ваљеву је основан Енигматски савез Србије (ЕСС), на 17. Сусретима загонетача Југославије. Посећивали смо те скупове до 1989, када је кренуло осипање и распад државе – каже Сретен Перић и подсећа да је енигматска секција некадашњег РКУД “Вискоза” била међу шест оснивача ЕСС и једна од успешнијих на територији бивше Југославије.

Поред Лозничана, међу оснивачима Савеза биле су и енигмате два клуба из Београда, Ваљева, Бора и Гњилана, а 2009. године усвојено је да Дан енигмата Србије буде 21. фебруар. На тај дан 1820. године, на црквени празник Загонетну суботу, Димитрије Давидовић објавио је у Бечу алманах “Забавник” са 22 класичне загонетке непознатог српског аутора.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ – Храм у славу јунака

ЗА ЗЕЛЕНИЈУ ЛОЗНИЦУ – Богатији за 350 садница дрвећа

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )