ЗАСЕДАЛА ЛОЗНИЧКА СКУПШТИНА– Приходи у буџету већи него лани

ЗАСЕДАЛА ЛОЗНИЧКА СКУПШТИНА– Приходи у буџету већи него лани

За првих девет месеци ове године текући приходи у буџету града Лознице већи су за 150 милиона динара него у истом периду лане. Како је на данашњем заседању градске Скупштине рекао Зоран Томић, начелник Одељења за финансије и локалну пореску администрацију, овако добар резултат постигнут је у специфичним околностима које је изазвала епидемија коронависа која утиче на услове пословања целокупне привреде. Приходи су остварени са 64 одсто а расходи са 55 одсто.

– У односу на исти период лане сви приходи од порези су виши, од  пореза на зараде за осам милиона динара, од пореза за оне који плаћају паушално за четири милиона, приходи од пореза на имовину физичких лица виши су за шест милиона, од пореза на имовину правних лица виши за 27 милиона, капиталне субвенције су више за 45 милиона, док је допринос за уређење градског грађевинског земљишта више наплаћен за 29 милиона динара. Расходи су у оквиру одобрених апропријација, немамо опасност од пробијања и до краја године  нећемо имати никаквих проблема око извршења буџета. За Предшколску  установу „Бамби“, основне и средње школе издвојили смо 250 милиона динара,  за подстицај рађања око 40 милиона, превоз најстаријих суграђана  15 милиона а за информисање 23,3 милиона динара. Очекујем да буџет буде у знатно  бољој позицији него прошле године,  у октобру и новембру резултати су још бољи, тако да  мирно чекамо крај године –нагласио је Томић.

Како је рекао Ненад Самарџић, одборник СРС,  пуњење буџета је добро, али проблем настаје када новац треба распоредити.

– Имате узурпаторски однос, користећи своја законска овлашћења злоупптребљавате то и новац наших грађана распоређујете по ускостраначким интересима – рекао је.

Као пример навео је издвајања за спорт. Како је рекао, средства за БК „Вукови са Дрине“ су умањена  а деца тог клуба су на недавном одржаном првенству Србије освојила шест медаља. –  Зашто је умањено, зато што је био ангажован у предизборној кампањи групе грађана, док се за БК „Лозница“ издваја 2,5 милиона динара  а у финишу такмичења су напустили ринг. Срамота. У клубу су сви странци, није ниједно лозничко дете – рекао је он.  

Дејан Сталовић, градски менаџер, рекао је да је смешна изјава да се градска власт у расподели средстава руководи ускостраначким интересима, с обзиром да имају 70 одсто подршке грађана имају једнаку обавезу према свима.

– Сви клубови који испуњавају законско право су суфинансирани. Постоји конкурс, средства су опредељена када се иде на такмичења, рангови такмичења,  то је систем који је добро постављен. Државна ревизија је више пута контролисала буџет па и давања за спорт и није било примедби – рекао је он.


Извештај о извршењу буџета за девет месеци ове године усвојен је већином од 43 одборника, остали су били уздржани. Седници је иначе, присуствовао 51 одборник.

 Донета је и Одлука о утврђивању просечне цене квадратног метра одговарајућих непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2021. годину на територији града и одређивању просечних цена квадратног метра одговарајућих непокретности, на основу којих је за текућу годину утврђена основица пореза на имовину за непокретности обвезника који не води пословне књиге који се налазе у најопремљенијој зони. Према речима известиоца Зорана Томића, просечне цене се утврђују на бази оствареног промета, дакле нису у питању тржишне цене.

– За сваки промет остварен у од 1. јануара до 30. септембра, добијамо оверене уговоре од нотара и цене које се налазе у овој одлуци су просечне цене уговора које смо добили. Да бисмо утврдили просечну цену за одређену зону  морамо да имамо најмање три промета, уколико је мање од три промета користе се цене из суседне зоне, а ако ни у суседнима нема промета   користи се просек цена најопремљенијих зона у прошлој години. Ова одлука неће довести до битнији промена, негде ће бити више а негде  ниже – рекао је Томић.

Према одлуци, просечна цена квадратног метра стана у централној зони у Лозници износи 61 хиљаду динара, у првој зони 68,9 хиљада, другој зони 72,7 хиљада, индустријској зони (ИЗ) Шепак и трећој зони 43,4 хиљаде. Просечна цена кућа за становање у централној и првој  зони је 51 хиљада, у другој зони 41 хиљада а у ИЗ Шепак и трећој зони 21,6 хиљада динара.

На примедбу опозиције да су основице за обрачун пореза на гаражна места дупло веће, са 14 хиљада повећане су на 28 хиљада, Томић је рекао да то није тачно. По његовим речима, у централној зони основица је лане износила 21.000 а за наредну годину 28.000, у  првој зони основица је 24. 000 а  лане 21.000,  у другој 21. 000 а  била је 20.400,  у трећој зони 20.000  а лане 20.400.  Како је рекао, за девет месеци ове године укупно је продато 400 разних непокретности,  продато је 260 станова и 126  кућа.

Као пример висине пореза навео је, да ће се за кућу од 100 м2 у другој зони у Лозници у којој живи власник, у 2021. години  на име пореза платити 3.085 динара,  у овој години је порез износио 2.800 динара  а 2019. године је био 3.200 динара. За стан од 50 м2 у другој зони на  Лагатору, наредне године ће се на име пореза платити 2.726 динара, у овој години он је износио 2.880 а лане 2.827 динара.

Одборници лозничког парламента данас су, између осталог,  донели и одлуку о географском информационом систему града који садржи и споразум о сарадњи са општинама Крупањ, Љубовија и Мали Зворник а донета је и одлука о спровођењу јавног конкурса за избор директора ЈКП “Топлана“ Лозница.

В. М.

Опширније у штампаном издању

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЉУБОВИЈИ – Проглашена ванредна ситуација

BRAVE NEW MEDIA FORUM 2020 – Вирално издање, први пут

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )